ICR Stockholm sprijină participarea regizorului Paul Mureșan la Festivalul de Animație REX

ICR Stockholm sprijina participarea regizorului Paul Muresan la Festivalul de Animatie REX

Perioadă: 11 – 15 octombrie 2017

Locaţie: cinematograful Klara din cadrul Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg, Stockholm


România va fi și în acest an prezentă la festivalului de animaţie REX, aflat la cea de-a treia ediţie. Festivalul se desfășoară în perioada 11-15 octombrie la Kulturhuset Stadsteatern din Stockholm. Festivalul este organizat de către Asociația Festivalul de Animație REX, în colaborare cu clusterul EUNIC Stockholm și cu cinematograful Klara din cadrul Kulturhuset Stadsteatern, cu sprijinul municipalității orașului Stockholm, .

Programul de anul acesta al festivalului reprezintă o colecție variată și plină de culoare de comedii, povești de dragoste și filme de groază din 13 țări europene. Festivalul prezintă publicului suedez 50 de filme animate: scurtmetraje și lungmetraje, în diferite stiluri și tehnici de animație. Cele mai multe filme sunt în limba originală și subtitrate în limba engleză, dar există și filme fără dialog.


Festival de Animație REX 2017 reprezintă un parteneriat între 13 institute europene și ambasade: Ambasada Austriei la Stockholm, Ambasada Republicii Estoniei în Suedia, Ambasada Republicii Slovacia la Stockholm, Ambasada Spaniei în Suedia, Centrul Ceh, Instituto Camões Stockholm, Instituto Cervantes, Institutul Cultural Român de la Stockholm, Institutul Finlandez, Institut français de Suède, Goethe-Institut Schweden, Istituto Italiano di Cultura, Institutul Polonez de la Stockholm și Institutul Ucrainean în Suedia. În plus, pe lângă proiecțiile de filme pentru entuziaști de animație de toate vârstele, festivalul va cuprinde și o secţiune de discuţii pe tema filmului de animaţie şi a rolului acestuia în cinematografia europeană.

În cadrul festivalului vor fi proiectate trei scurtmetraje de animaţie româneşti, toate realizate recent de tineri animatori: Skateboarding-ul nu e o crimăde Cristian Radu (2016), Splendida moarte accident de Sergiu Negulici (2017) și Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva,realizat de Paul Mureşan (2016).

În acest an, apreciatul regizor român Paul Mureșan va participa în calitate de invitat la festival, atât la vizionarea filmului său Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva, cât și la o discuție cu alți regizori internaționali invitați. Programul său este inclus la secțiunea Demoni interiori și va fi prezentat sâmbătă, 14 octombrie, începând de la ora 17:00.


Paul Mureșan este născut în 1988 în Transilvania și a avut dintotdeauna o pasiune pentru desen. Stilul său de desen este inspirat într-o mare măsură de orașul său natal, Bistrița-Năsăud. S-a pregătit la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistriţa, iar mai apoi la o facultate clujeană de profil. Acesta a avut ocazia să înveţe tainele animaţiilor în Germania, unde, în 2009, a ajuns cu o bursă Erasmus, la Universitatea Hochschule der Bildenden Künste Saar din Saarbrücken, prima sa animaţie realizând-o tot în Germania.


Participarea ICR Stockholm la ediția din acest an a Festivalului de Animație REX, precum și prezența regizorului Paul Mureșan la festival sunt realizate cu sprijinul Departamentului EUNIC din cadrul Institutului Cultural Român.


Mai multe informații despre program aici: https://lc.cx/p7Nj