ICR sprijină prezența românească la „Noaptea literaturii europene” (Words on the Street) de la Dublin

ICR sprijină prezența românească la „Noaptea literaturii europene” (Words on the Street) de la Dublin, un eveniment EUNIC organizat de Ambasada României la Dublin, reprezentantul ICR în clusterul EUNIC local. Aceasta reprezintă cea de-a șasea participare românească la eveniment și are loc joi, 9 mai 2019, de „Ziua Europei”.

Ambasada României va fi reprezentată la acest eveniment alături de alte ambasade ale Statelor Membre UE (Austria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Malta, Marea Britanie, Polonia, Spania) și a Norvegiei. Proiectul este coordonat de către Dublin UNESCO City of Literature și constă în citirea unor texte aparținând scriitorilor din statele participante de către personalități irlandeze marcante din teatru, cinematografie, mass-media, în diferite clădiri reprezentative din Dublin.

În acest an, actorul irlandez Johnny Ward va citi un pasaj din romanul Toate Bufnițele, aparținând scriitorului Filip Florian, în tandem cu un text din nuvela You Should Have Left, al autorului german Daniel Kehlmann. Acțiunea este găzduită de sala Auditorium a Institutului Goethe din Dublin. Ambasada României împreună cu Institutul Goethe se va ocupa de organizarea evenimentului care va avea loc în intervalul orar 18:30-21:30. Textele românești vor fi lecturate din oră în oră, la: 7.00, 8.00, 9.00 PM. Beneficiind de sprijinul Institutului Cultural Român, biroul EUNIC, Ambasada va expune în seara acțiunii și câteva exemplare din volumul bilingv (român – englez) 10.000 de semne/10,000 characters, o antologie de texte din autori români care conține și fragmentul ce va fi citit publicului. Volumul a fost publicat de ICR prin programul TPS - Translation and Publication Support Programme în parteneriat cu Ministerul Culturii.

Depășind granițele politicii și literaturii – evenimentul Words on the Street - va purta publicul participant într-o călătorie fascinantă de-a lungul unui peisaj cultural variat, într-o seară de lecturi ale unor texte traduse din autori europeni contemporani. Fiecare prezentare va dura în jur de 15 minute și va fi repetată din oră în oră. Intrarea este liberă.