ICR şi Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii organizează la Bucureşti expoziţia „Portrete din Londra”

ICR si Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii organizeaza la Bucuresti expozitia Portrete din Londra

Expoziţia, care se va întinde pe durata a două săptămâni şi se va deschide pe 15 iunie, ora 19.00, la sediul ICR din Aleea Alexandru nr 38, cuprinde o galerie de chipuri ale românilor care trăiesc în capitala britanică, semnată de fotograful Ion Paciu.

Diversitate în unitate ar fi cea mai potrivită expresie pentru a descrie evenimentul. Oamenii din fotografii au în spate experienţe diferite, unii au venit în Londra pentru studii, alţii pentru a munci. Viitorul pentru unii înseamnă întoarcerea în România, însă pentru alţii Londra a devenit şi va rămâne acasă.

Imaginile au fost prezentate în perioada septembrie 2014 - aprilie 2015 la prestigiosul Muzeu Horniman în colaborare cu Institutul Cultural Român din Londra. Este vorba de 34 de portrete care au umplut galeria din cadrul Muzeului Horniman pentru a transmite o poveste - aceea a peste 40 de ani de viaţă în Anglia a unor români pe care fotograful i-a ales pentru a ilustra diversitatea comunităţii româneşti de aici.

Ion Paciu trăieşte la Londra din anul 2003 – este membru al Royal Photographic Society din Marea Britanie şi este specializat în portrete fotografice şi în fotografie urbană. De asemenea, este profesor şi fondator al Photoion Photography School ( www.photoion.co.uk ).

„Iubesc fotografia, vehement, nu îmi pot închide ochii niciodată, viaţa mea se deruleză în fotografii, respir şi aud lumina, tot ce ma înconjoară este o fotografie, din bucătărie, la piaţă şi până pe vârful muntelui când fotografiez stelele în miezul nopţii.

Portretul m-a fascinat încă de la început, a fost o neputinţă care a devenit pasiune şi care a sfârşit într-o mare iubire. Cu cât fotografiez mai multe subiecte, cu atât îndrăgesc mai tare portretul, cunosc mai mult, iubesc mai mult.
Pentru mine, portretul este un mod de a relaţiona, de a descoperi identiatea subiectelor intrând în posesia celor mai adânci sentimente. O mare parte din experienţa mea de portretist s-a acumulat pe stradă, în Londra. În decurs de 2 ani am fotografiat în jur de 400 de oameni pe străzile Londrei, dar şi în metrou sau autobuz. Necunoscuţi, i-am oprit şi i-am fotografiat, pur şi simplu, repede, într-un minut, aşa, fără nici un motiv, doar că îi vedeam eu frumoşi şi ei nu ştiau, iar eu mi-am luat angajamentul să le spun, cumva, cu camera. Mai multe despre acest proiect (şi imagini) puteţi afla afla aici www.peopleididntknow.co.uk .

Proiectul Romanian Portraits from London mi-a oferit o experienţă inedită, o expediţie pe harta diasporei româneşti din Londra. A fost un proiect pe care mi-am dorit să îl pun pe hârtie de multă vreme şi care în 2014 a devenit realitate, o călătorie care mi-a dat foarte multă satisfacţie şi care mi-a deschis noi porţi ale comunităţii româneşti din Londra." (Ion Paciu)


Expoziţia „Portrete din Londra” este organizată de Muzeul Horniman din Londra în parteneriat cu Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și va fi deschisă în perioada 15-30 iunie.

Accesul la vernisaj este liber.