ICR, partener al FILB - Festivalul Internațional de Literatură de la București

ICR, partener al FILB - Festivalul International de Literatura de la Bucuresti

Miercuri, 7 decembrie 2016, debutează cea de a IX-a ediție a festivalului internațional, independent, de literatură din România: FILB - Festivalul Internațional de Literatură de la București.

Primul eveniment din cadrul ediției din acest an a Festivalului îl reprezintă conferința cu tema „Biografia unui festival internațional, independent, de literatură: FILB", realizată în parteneriat cu Departamentul de Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere a Universității din București. Evenimentul va avea loc în Sala „Cezar Tabarcea - Adela Rogojinaru": miercuri, 7 decembrie 2016, începând cu ora 18.00. Invitații conferinței sunt doi dintre fondatorii festivalului: scriitorul Vasile Ernu și specialistul în comunicare Oana Boca Stănescu; moderator: conf.dr. Cristina Bogdan.

Pe 8 și 9 decembrie, de la ora 18.00, pe iubitorii de lectură din capitală îi așteaptă două seri de lecturi publice și dezbateri la Clubul Țăranului (Str. Monetăriei nr. 3).

JOI, 8 DECEMBRIE 2016

• Deschiderea celei de a IX-a ediții a FILB: Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele Festivalului

• Lectură Irina Teodorescu - din romanul Blestemul tîlharului mustăcios, recompensat în Franța cu Premiul Andre Dubreuil pentru roman de debut: ediția în limba română, Editura Polirom, 2016, traducere de Mădălina Vatcu

• Lectură Veronica D. Niculescu - din romanul Spre văi de jad și sălbăție, Editura Polirom, 2016

• Lectură Lavinia Braniște - din romanul Interior zero, Editura Polirom, 2016

• Lectură Irina Teodorescu - din volumul de povestiri Dincolo de ferestre, Casa de Pariuri Literare, 2016

• Dezbatere cu tema „Despre «scriitura feminină»: există o scriitură feminină sau este doar o etichetă comodă pentru critica literară și pentru jurnalismul cultural?" - amfitrioană: Mihaela Dedeoglu

• Dialog cu publicul

VINERI, 9 DECEMBRIE 2016

• Lectură Jan Koneffke - fragment din romanul Ein Sonntagskind (Editura Galiani, Berlin, 2015), tradus în limba română de Andrei Anastasescu

• Lectură Vlad Zografi - din romanul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas, 2016

• Lectură Marin Mălaicu-Hondrari: din romanul Războiul Mondial al Fumătorilor, Editura Polirom, 2015

• Lectură Tudor Ganea: din romanul Cazemata, Editura Polirom, 2016

• Dezbatere cu tema „Fuga de realitate: utopii, patrii adoptate, realism magic. Ce se întâmplă cu bunul și bătrânul realism?" - amfitrion: Ovidiu Șimonca

• Închiderea celei de a IX-a ediții a FILB: Oana Boca Stănescu

• Disco literar: DJ - scriitorul vasile Ernu

Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB) a fost inițiat în octombrie 2008, de Oana Boca (manager cultural) și scriitorii Vasile Ernu și Bogdan-Alexandru Stănescu. Din 2012, Ioana Gruenwald s-a alăturat echipei organizatorice.

În cei nouă ani de existență, FILB le-a prilejuit cititorilor din București întîlnirea cu 114 scriitori din 25 de țări: Albania, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Israel, Jamaica, Republica Macedonia, Republica Moldova, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Olanda, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Suedia, Statele Unite ale Americii, Turcia și România.

FILB este singurul festival de literatură din România care a fost prezentat public la cel mai important festival din lume, Edinburgh Festivals (august 2015).

În 2015, FILB a fost recompensat cu Premiul al II-lea la Gala Societății Civile! De asemenea, Festivalul a fost nominalizat în 2015 la Premiile Radio România Cultural, secțiunea „Cel mai bun festival al anului 2014".

În plus, FILB 8 a adus la București Literary Death Match, un show internațional de succes în întreaga lume, spectacolul în care literatura intră în ringul de box, proiectul cu „cele mai antrenante lecturi" (LA Times).

Potrivit organizatorilor, FILB este, astăzi, cel mai important festival independent, internațional, de literatură din România.

Organizator: Headsome Communication

Un proiect realizat cu sprijinul: Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român (ICR)

Parteneri: Clubul Țăranului, Traduki, Institutul Francez, Universitatea din București, Editura Polirom, Goethe-Institut, MNLR, Editura Humanitas, Editura Humanitas Fiction, Casa de Pariuri Literare

Parteneri media: RFI România, Știrile TVR, Radio România Cultural, News.ro, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Bookaholic, Bookblog, Semne bune, BookMag, Filme și cărți, Ceașca de cultură, The Romania Journal, Gratuitor, D-LITE, LiterNet

Eveniment facebook: www.facebook.com/events/600425206812569/