ICR, partener al Festivalului Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, ediția 2016

ICR, partener al Festivalului National de Teatru Tanar IDEO IDEIS, editia 2016

Pentru prima oară, Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, care se va desfășura între 8 și 14 august 2016 la Alexandria, și-a ales o temă care se potrivește mănușă cu filosofia sa. Empatia - acea calitate afectivă pe care o avem cu toții și face parte din umanitatea noastră, dar pe care uităm uneori să o folosim - este firul roșu care ghidează programul festivalului de anul acesta. „Facem și noi niște empatie? este întrebarea generică pe care o pun organizatorii.

IDEO IDEIS este un festival de teatru pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Evenimentul, ajuns la ediția a XI-a, are ca partener și Institutul Cultural Român. Modalitatea în care este organizat festivalului are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

8 trupe din cele 23 înscrise au fost alese să participe anul acesta la Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS: ART3 - Brașov, Playhood - București, Seism - Focșani, DramaClub - Botoșani, The Snoop - Baia Mare, Atelierul de Teatru - Botoșani, 3,14 - Buzău și Brainstorming - București. A 9-a trupă este câștigătoarea festivalului local de teatru dedicat elevilor „pauza_de_teatru" din Alexandria și anume trupa Satyricon, cu spectacolul „Ultima oră", după Mihail Sebastian. Cele 23 de trupe care s-au înscris anul acesta provin din 13 orașe din România.

„În contextul unei realități sociale globale din ce în ce mai intolerante, în care tendința de a rămâne confortabili în micile noastre universuri și tributari micilor noastre adevăruri pare să producă evenimente dezastruoase în lume, IDEO IDEIS își propune să chestioneze mecanismele afective care ar putea să ne aducă mai aproape unii de ceilalți și să combată ignoranța - prin cunoaștere și exercițiu empatic. Ediția de anul acesta aduce în prim plan empatia, în variile sale contexte de manifestare: de la cum funcționează ea în școli și în mediul jurnalistic, până la cum își găsește locul în artă - atât în procesul de concepere cât și în modul în care se raportează la public". Andreea Borțun, Co-președinte IDEO IDEIS

Partener principal: BRD Groupe Societe Generale

Partener de tradiție: Primăria Municipiului Alexandria

Proiect Cultural Finanțat de Ministerul Culturii

Proiect Cultural Co-Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Sponsori: Walmark, Aleg România, WIROM, Agropest Seed, Aurelian Săndulescu, Brain SRL, RCS & RDS, Bredent, Eurocar, Germino, TelDrum, Proinvest, Conciato, Rotary Club Alexandria, Sloop

Parteneri: Institutul Cultural Român, Daescu Bortun Olteanu, UNATC, FITS, UNITER, Conciato, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, Illy, TIFF, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Teleorman, FestCo, Teatrul Excelsior, Noumax, Muzeul Județean Teleorman, Divan, Screen Art, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Asociația de prietenie Româno-Franceză ROMFRA Alexandria, MLK Sound Production, VideoLink, Fulg Media, One World Romania

Parteneri media: Beau Monde, Marie Claire, Cosmopolitan, SUB25, Scena9, DOR, RFI, THE INSTITUTE, ARTE ȘI MESERII, Think Outside the Box, Liternet.ro, Carevasăzică, PLIC, The Celebrity Book, eva.ro, Liber în Teleorman

_____________________________________________________________________________________________________

Trupele participante și spectacolele pe care le vor juca la IDEO IDEIS sunt: 

1. ART3, Brașov 

 „Cerere în căsătorie", de Anton Cehov

Trupa de teatru ART3 este formată din 3 elevi ai Şcolii Populare de Artă ,,Tiberiu Brediceanu" din Braşov, aflați în primul an de studiu și coordonați de profesoara Alexandra Petrasciuc-Năfureanu. Până acum, au mai montat doar spectacolul „Mors Animae (Moartea sufletului)", o poveste construită din poezii.   Legătura puternică din cadrul echipei, empatia descoperită şi pasiunea imensă pentru teatru, i-au determinat să monteze acest spectacol - «Cerere în căsătorie», de A.P. Cehov. Elevii și-au propus să-l «aducă în actualitate».

2. Playhood, București 

 „Povestiri din curtea școlii", de Ionuț Oprea, pe baza poveștilor actorilor

Trupa este formată din 8 tineri care s-au cunoscut la Clubul de Educație Alternativă de la Școala 136 din cartierul Ferentari, unde au participat la cursurile instructorului de teatru Ionuț Oprea. Cu un an în urmă au decis să construiască împreună un spectacol de teatru bazat pe poveștile tinerilor actori. „Povestiri din curtea școlii" este o piesă de teatru compusă din mai multe scene și monoloage inspirate din viețile actorilor, așa cum sunt sau cum și-ar dori ei să fie: întâmplări, vise, viziuni, speranțe, întrebări, și mult umor, uneori involuntar. Spectacolul pune în scenă probleme la care acești tineri sunt expuși în fiecare zi, legate de discriminare, de condițiile de locuire din cartier, de lipsa de modele, dar și preocupări curente pe care le au ca oricare alții.

3. Seism, Focșani

„Stelele sunt ultima mea grijă", de Matei Vișniec

Trupa s-a format în urma atelierului de dezvoltare personală prin teatru din Colegiul Național Unirea din Focșani și cuprinde elevi din 3 licee diferite din oraș și unul din Brașov. Primul spectacol al trupei a luat naștere  în primăvara lui 2015, iar „Stelele sunt ultima mea grijă" este al doilea pe care îl montează. „«Stelele sunt ultima mea grijă» te plimbă destul încât să realizezi că, deși viața umană pare a sta sub semnul banalului, reușim, de multe ori, să scăpăm de el prin multe forme; fie ne ridicăm și plecăm, fie ne scoate cineva din el puțin forțat. Indiferent de cauză, ajungem în diverse călătorii și drumuri de obicei neașteptate și uneori nedorite. Până la urmă, noi am descoperit că ceea ce vei încerca să tot cauți prin călătoriile astea se găsește undeva mai aproape. Trebuie doar să asculți bine poveștile de pe lângă tine."

4. Drama Club, Botoșani 

„Împăratul muștelor", după William Golding

Trupa de teatru Drama Club a Colegiului Național ,,A.T.Laurian" a fost înfințată în urmă cu 18 ani, iar în prezent activează sub îndrumarea coordonatoarei Mirela Cornelia Nistor, actriță la teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. Membrii trupei militează pentru educația prin artă și joacă, dezvoltarea personală, descoperirea și punerea în valoare a talentelor și abilităților. Dintre spectacolele lor amintim: „La lilieci", „Sssst"(adaptare după „Îmblânzirea Scorpiei"), „Steaua fără nume", „O cerere", „Harap Alb!?", „Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut".  Piesa este o adaptare plină de acțiune și suspans ce prezintă drama unui grup de elevi, a căror călătorie a luat o întorsătură neașteptată, tragică în cele din urmă. Fără griji, fără școală, fără teme, fără pedepse, fără vreun adult care să îi bată la cap, fără hrană, fără adăpost, fără scăpare. Toate acțiunile, gesturile și hotărârile copiilor, ce au viziuni diferite asupra trăirii unei vieții libertine, oferă un răspuns crud și realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre paradis?.

5. The Snoop, Baia Mare

„Orchestra Titanic", de Hristo Boytchev

Trupa s-a înființat pe 15 Ianuarie 2015 la inițiativa actorului Dragoș Călin, care este și coordonatorul ei. „Orchestra Titanic" este primul spectacol produs de trupă, care a avut premiera pe 18 Decembrie 2015 la Sala Studio a Teatrului Municipal Baia Mare. „În «Orchestra Titanic» este urmărită viața de zi cu zi a 4 tinere fete rămase fără un adăpost stabil, fără un loc de muncă și fără siguranța zilei de mâine. Acestea își găsesc acoperiș într-o gară abandonată și duc o viață monotonă până în momentul în care, dintr-un tren, într-o zi, este aruncat un cufăr misterios din care iese un tânăr iluzionist."

6. Atelierul de Teatru, Botoșani 

„#nupotsărespir", de Andreea Lupu și Atelierul de teatru

Trupa de teatru de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din Botoşani a fost înființată în 1996 de către câțiva tineri pasionaţi de teatru care au devenit mai târziu actori în Botoșani, București, Timișoara sau Târgoviște. Din 2006 se numește Atelierul de Teatru al Colegiului Național „Mihai Eminescu", cu o activitate intensă în cadrul festivalurilor de teatru pentru liceeni. Cu spectacolul «#nupotsărespir» au fost trupa câștigătoare a primei ediții a laboratorului de teatru tânăr Relief, organizat în mai anul acesta la Teatrul Excelsior. Spectacolul este despre elevi și profesori, despre cum să ne ascultăm sufletele. Un cârd de pui nevinovați descoperă o pată de sânge pe vreunul din puişori şi sar cu toţii s-o ciugulească, până-l sfâşie pe puişor în bucăţele, cu oase şi fulgi cu tot. Alti câţiva din stol se mânjesc cu sânge în îmbulzeală, şi-atunci vine şi rândul lor. După care alţii ajung să se mânjească şi-s sfâşiaţi în bucăţi, şi apoi alţii şi alţii. Un banchet din ăsta de ciuguleală poate să înghită un stol întreg în doar câteva ore. Singurul mod de prevenire a masacrului - la pui - e să-i legi la ochi. Ca să nu mai poată vedea. 

7. 3,14, Buzău

„Sectorul S", de Emanuel Pîrvu

Trupa 3,14 s-a înființat în 2015 cu ajutorul profesorului Dănuț Solcan și are deja o prezență activă la festivalurile de teatru pentru adolescenți. Au participat la  Festivalul de Teatru „Eugen Ionesco" 2015, Festivalul Palatului Copiiilor Buzău sau Festivalul Florian Pittiș, ediția a IX-a, care a avut loc la Teatrul Bulandra din Bucuresti.  „În «Sectorul S», trei oameni complet diferiți se întâlnesc în Purgatoriu în urma unui eveniment neplăcut. La scurt timp află că fiecare este acolo din cauza aceluiași lucru (femeia) și pornesc lungi certuri și conversații pe această temă, care par că nu se vor termina niciodată. Până când unul dintre ei vine cu o teorie care le va schimba soarta.

8. Brainstorming, București 

„Trilogia belgrădeană", de Biliana Srblianovici

Trupa Brainstorming a fost înfiinţată în 2001, în cadrul Colegiului Naţional Bilingv ,,George Coşbuc", din Bucureşti. Pentru o perioadă foarte scurtă, a fost sub conducerea Ilincăi Buciu, profesoară de engleză, dar a continuat apoi autonom față de liceu. Cele trei episoade ale Trilogiei Belgrădene prezintă poveștile a 10 tineri care încearcă să sărbatorească Anul Nou, dar oricât ar părea de nefiresc, ei simt că sărbătoarea e unde și-au lăsat regretul. „Ai vrut vreodată să pleci de acasă? Întrebare des întâlnită în sufletele rătăcitoare ale adolescenților ce doresc să își câștige independența față de părinți. Mereu ne gândim cum ar fi dacă am pleca și dacă am regreta, dar regretul poate rămâne și cu noi acasă. 

9. Satyricon, Alexandria 

„Ultima oră", de Mihail Sebastian

Trupa Satyricon, aflată la prima participare la un festival de teatru pentru adolescenți, activează în cadrul liceului „Constantin Noica" din Alexandria și este câștigătoarea festivalului local „pauza_de_teatru". Anual, trupa care câștigă acest concurs intră automat în secțiunea Spectacole de Teatru Tânăr de la IDEO IDEIS.