ICR, partener al Festivalului Național de Teatru, ediția 2016

ACTUALIZARE 12.10.2016

Conferința de presă dedicată acestei ediții a Festivalului Național de Teatru a avut loc miercuri, 12 octombrie 2016, ora 11:00, la Sala Media a Teatrului National „I.L.Caragiale" din Bucuresti. La conferință, au luat cuvântul Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București, Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Național de Teatru, Radu Boroianu, președintele ICR, Irina Cajal, Ministerul Culturii, Ovidiu Miculescu, Radio România, și Demeter Andras, TVR.

Marina Constantinescu: „În acest festival, veți vedea spectacole, cu adevărat, de top. Spectacole foarte mici sau foarte mari. Spectacole cu nume foarte mari sau cu nume la început de drum. Îmi este foarte greu să recomand un spectacol. Eu recomand tot din această selecție, pentru că este o selecție făcută cu sânge și cu foarte multă responsabilitate (...) În toți anii aceștia, ICR a fost un punct de echilibru și de sprijin. Am încercat anul trecut să transmitem în direct, prin live streaming, în centre ale ICR-ului din lume, spectacole pe care le-am ales împreună. A fost un efort foarte mare, și financiar, și uman, și de tehnică. În unele locuri am reușit, în altele nu am reușit (...) Am stat cap la cap cu oamenii de acolo, cu președintele ICR-ului, să descoperim unde să mergem mai departe, ce să inovăm, cum să facem să ajungem cu teatrul românesc dincolo, dar nu la comunitățile în diasporă, să ajungem unde vrem, la publicul străin. Efortul Festivalului este de a reface legături internaționale instituționale. Deocamdată, încă suntem la nivelul de relații personale. Undeva s-a rupt ceva. Și pentru asta luptăm să intrăm în circuite instituționale.ˮ 

Ion Caramitru: „Cum bine știți, acest Festival a avut și sincopele lui, datorate, în special în trecut, neînțelegerilor politice. De câțiva ani buni, suntem, din acest punct de vedere, liniștiți. El și-a făcut loc în viața culturală românească. Inconvenientele, care sunt veșnic aceleași, sunt legate de sistemul de finanțare (...) Sperăm ca în intențiile Ministerului Culturii apare și aceasta: că se va încerca, până la sfârsitul mandatului, o remediere a acestor principii de finanțări multianuale. Festivalul Național de Teatru este cel mai mare festival de gen, din punctul nostru de vedere, care se desfășoară în capitala țării. Are peste 20 de ani vechime, câți ani au trecut de la Revoluție încoace, și în fiecare an se petrece în același fel

Radu Boroianu: „Eu mă feresc, în calitate de președinte al Institutului Cultural Român, cât pot, ca pasiunea mea pentru teatru să iasă în evidență, pentru că dedicarea ICR este întreaga creativitate românească, fie ea artistică, științifică. Dar iată că nu pot, pentru că una dintre valorile de necontestat ale acestei creativități este teatrul românesc. A fost și în modernitatea lui, care a început acum un secol și mai bine, a dăinut și în timpul comunismului și dăinuie și astăzi. Festivalul Național de Teatru este unul din aceste semne foarte puternice ale capacității românești extraordinare a teatrului de a se reînnoi și de a se prezenta lumii ca un semn marcant al capacității românilor de a sta cu fruntea sus (...) Dacă vrem să înaintăm cu fruntea sus în lume, trebuie să punem, ceea ce nu am făcut-o niciodată, noi românii, valorile la locul lor. Până nu facem lucrul acesta, o să batem pasul pe loc. Festivalul Național de Teatru nu bate pasul pe loc. Sunt mulțumit că în puținătatea mijloacelor pe care le avem, reușim să vă păstrăm alături. ˮ   

***

Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Național de Teatru cuprinde, în programul său, 40 de producții românești realizate în stagiunea 2015-2016, 4 spectacole străine de mare calibru, precum și expoziții, proiecții speciale de film, lansări de carte, workshop-uri. Ediția desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României va avea loc în perioada 21 - 30 octombrie 2016 și este organizată de UNITER, ARCUB, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti şi finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti.  Partener: Institutul Cultural Român.

Conferința de presă dedicată acestei ediții a Festivalului va avea loc miercuri, 12 octombrie 2016, ora 11:00, la Sala Media a Teatrului National „I.L.Caragiale" din Bucuresti.

Festivalul Naţional de Teatru a fost şi este o platformă de prezentare, analiză şi promovare a teatrului românesc şi un spaţiu de evaluare a curentelor şi tendinţelor în teatrul românesc şi european.  Pe lângă producțiile teatrale naționale, trei creatori străini de elită, Lev Dodin, Angelin Preljocaj și Carolyn Carson, vor fi prezenți cu operele lor în Capitală, în calitate de invitați speciali ai FNT.

La București, vor ajunge mari spectacole de teatru şi de dans, artişti mari din străinătate. Pe 21 octombrie 2016, la o lună de la premiera mondială, „Fresca" lui Angelin Preljocaj şi a companiei sale extraordinare va deschide această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru. Va sosi, pentru prima dată în România, şi Carolyn Carlson, o coregrafă şi o dansatoare de mare cotă şi vibraţie, cu numeroase premii în lume, ale cărei spectacole - „Now" / „Acum" şi „Short Stories" / „Schiţe (Poveşti scurte)" - vor putea fi văzute pe 25 şi 27 octombrie 2016. Pe 29 şi 30 octombrie 2016, îl veţi putea vedea pe Danila Kozlovsky, un Lopahin uluitor în „Livada de vişini" a lui Lev Dodin de la Maly Teatr din Sankt Petersburg, alături de Kseniya Rappoport, o Ranevskaia de mare calibru şi enormă sensibilitate, o actriţă cu totul specială (protagonistă a cunoscutului film „La sconosciuta" în regia lui Giuseppe Tornatore şi laureată, în 2009, la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, cu Premiul Volpi pentru cel mai bun rol feminin).

„Cred că va fi un Festival remarcabil, pentru că este o stagiune pe care o găsesc foarte consistentă şi foarte serioasă", lansează invitaţia Marina Constantinescu, directorul artistic și selecționerul Festivalului Național de Teatru.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete centralizată a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti și online AICI.

Programul Festivalului Internațional de Teatru îl găsiți AICI

Mai multe detalii: http://www.fnt.ro/