ICR, partener al Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni - PELICAM

Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni - PELICAM se desfășoară în perioada 16-19 iunie 2016 la Tulcea. Peste 30 de filme documentare în premieră națională sunt aliniate la startul festivalului care descoase legăturile cele mai adânci dintre natură și oameni. Institutul Cultural Român se numără și anul acesta printre partenerii proiectului.

În mod tradițional, festivalul începe cu un program dedicat celor mici. Joi, 16 iunie 2016, Centrul Cultural Jean Bart se umple din nou de copii pentru care am pregătit proiecții speciale, dar și o surpriză muzicală. O trupă de muzicieni din Belgia va susține un concert din instrumente de jucărie special pentru ei. Detalii http://www.pelicam.ro/evenimente/cutiuta-muzicala-spectacol-pentru-copii

Tot joi debutează și competiția Fresh Perspectives care va fi jurizată, și de data asta, de cinci adolescenți din Tulcea, coordonați de criticul de film Ileana Bîrsan. Proiecțiile Pelicam încep în Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea și în campingul de la lacul Ciuperca, imediat după lăsarea serii.

Competiția oficială debutează sâmbătă, 18 iunie 2016, și cuprinde cinci documentare provocatoare: 'The True Cost' (r. Andrew Morgan, 2015, SUA), 'Jungle Sisters' (r. Chloe Ruthven, 2015, India/Marea Britanie) ,'Behemoth' (r. Zhao Liang, 2015, China), 'Land Grabbing' (r. Kurt Langbein, 2015, Germania) și 'Poached' (r. Timothy Wheeler, 2015, Marea Britanie). Juriul competiției oficiale este format din Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, Margaret Parsons, curator de film la Galeria Națională de Artă de la Washington, și Levente Molnar, actor.

Black Sea Docs este secțiunea dedicată filmelor din și despre țările din jurul Mării Negre. Și în acest an, selecția este curajoasă: 'Living Fire' (r. Ostap Kostyuk, 2014, Ucraina), 'I Talk Otherwise' (r. Cristian Cappucci, 2015, Italia/Elveția), 'The Babushkas of Chernobyl' (r. Holly Morris, Anne Bogart, 2015, Ucraina/SUA), 'Atlantis of Russian North' (r. Sofya Gorlenko, 2015, Rusia), 'Sight' (r. Metin Kaya, 2015, Turcia).

Competiția Fresh Perspectives cuprinde o selecție de cinci documentare cu o întorsătură pozitivă: 'Urban Tides' (r. Simone Eleveld, 2015, Olanda), 'Poverty, Inc' (r. Michael Matheson Miller, 2015, SUA), 'March of the White Elephants' (r. Craig Tanner, 2015, Brazilia/SUA/Africa de Sud), 'Digital Food' (r. Martijn Kieft, 2015, Olanda) și 'Out of Fashion' (r. Jaak Kilmi, Lennart Labarenz, 2015, Estonia).

Printre cele 10 documentare scurte din competiția de scurtmetraje din acest an se numără și singurul film românesc de la Pelicam 2016. 'Păstrătorii de Rost' (r. Ana Maria Pîrvan, Răzvan Sima, 2016, România) va fi proiectat în premieră mondială la festival. Juriul competiției de scurt-metraje este format din Luiza Vasiliu, editor coordinator Scena9, Heinz Hermanns, fondatorul festivalului InterFilm de la Berlin, și Séverine Lenglet, regizoare.

'Apele s-au limpezit la Tulcea și nu mai înoată nicio mașină prin centrul orașului. În schimb, vine Pelicam și un start sportiv cu ?Free to Run' pentru o ediție pe care o sperăm cât mai cursivă și mai împlinită ca niciodată. Anul ăsta punem accent pe discuțiile de după filme și pe o gamă tot mai largă de teme abordate. Mențiunea specială: lecția de civism revoltat în închiderea festivalului din partea celor de la Yes Men. Fiți pe poziții' -- Benjamin Ribout, directorul festivalului.

Atât filmele din competiții, cât și cele din afara competiției vor fi proiectate la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, precum și în aer liber în Piața Mircea cel Bătrân și pe malul lacului Ciuperca, unde va parca Cinemobilul pe durata festivalului.

În centrul atenției este în acest an industria modei, a doua cea mai poluatoare industrie din lume după cea a petrolului. Dezbatem fața mai puțin strălucitoare a modei în cadrul Pelicam Talks împreună cu Lucy Siegle, producătoare 'The True Cost' și jurnalistă The Guardian, Reet Aus, designer vestimentar și protagonista 'Out fo Fashion', Laura Ștefănut, autoarea investigației 'Fabricat în Europa', și Ioana Ciolacu, designer vestimentar. Discuțiile din cadrul Pelicam Talks vor fi moderate de jurnalista Andra Matzal. Lista completă a temelor de discuție și a invitaților poate fi găsită http://www.pelicam.ro/evenimente/pelicam-talks-2016.

Alte motive să mergeți la Tulcea între 16 și 19 iunie 2016: regizori de film din toată lumea, o fanfară belgiană care cântă sârbe în Piața Civică, pește, proiecție speciale cu oamenii de la Casa Jurnalistului, răsărituri pe faleza din Tulcea, observații astronomice în aer liber, proiecții video 3D.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea, Ambasadei Elveției în România și Institutului Goethe București.