ICR, partener al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica 2015

ICR, partener al Festivalului International de Film Cinepolitica 2015

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica revine între 26 și 30 aprilie 2015 la București - Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu - cu o selecție de filme puternice, dezbateri și evenimente speciale. Cea de-a patra ediție a festivalului va pune în discuție un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia și Ucraina, într-un program special.

Un thriller despre atentatul eșuat asupra lui Hitler, 13 Minutes/ Elser, cel mai nou film în regia lui Oliver Hirschbiegel, deschide Festivalul pe 26 aprilie, ora 20.30, la Cinema Studio din București.

Șapte titluri concurează în competiția Cinepolitica: Pactul stat-mafia / La Trattativa, regia Sabina Guzzanti, Morți fără nume, regia Hector Galvez Campos, Labirintul minciunilor, regia Giulio Ricciarelli, Ciocănitoarea rusească, regia Chad Gracia, Ghidul, regia Oles Sanin, În bătaia vântului, regia Martti Helde, și Pionieri eroi, regia Natalia Kudriashova.

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea — sau absența acesteia — în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie 2015, la ora 20.00, la Cinema Studio din București. Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata și Alex de la Iglesia sunt cei nouă regizori care semnează câte un segment din film. Proiectul a fost curatoriat de scriitorul Mario Vargas Llosa, iar responsabil pentru tema muzicală este celebrul Peter Gabriel.

Pe 27 aprilie, cu susținerea Ambasadei Ucrainei în România, organizația non-guvernamentală Pământeni va lansa campania de strângere de fonduri pentru victimele conflictului din estul țării, numită „Pământeni pentru Ucraina“. Cu acest prilej, va fi proiectat documentarul Nasha Nadyia/ Nadia noastră, realizat de o echipă coordonată de Volodymyr Tykhiy despre Nadejda Savcenko, femeia pilot deținută din iunie 2014 într-o închisoare din Rusia, în baza acuzației de complicitate la uciderea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei.

Scriitorul, ziaristul și filmologul Cristian Tudor Popescu va susține o conferință despre propagandă și manipulare în cinema marţi, 28 aprilie, ora 18:30, la Cinematograful Elvira Popescu.

Sub conceptul „arena“, Cinepolitica va aduce în premieră filme noi pe teme politice și va organiza dezbateri, punctând subiecte fierbinți ale momentului, de la conflicul Rusia-Ucraina, la preluarea puterii de către Statul Islamic, în zone din Orientul Mijlociu. Un astfel de film este Timbutku, al lui Abderrahmane Sissako, nominalizat la Oscar si distins cu sapte trofee Cesar, inclusiv pentru Cel mai bun film si regie.

Programul complet poate fi consultat aici

Organizat de Asociația Cultură și Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (UNATC) și de Universitatea Națională de Arte (UNArte). Evenimentul este finantat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC).
Parteneri institutionali: Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului București, British Council, Institutul Francez, Ambasada Ucrainei la Bucuresti, Institutul Maghiar București