ICR, partener al Festivalului Anim’est

ICR, partener al Festivalului Animest

Festivalul Internațional de film de animație Anim’est pregătește, între 2 și 11 octombrie 2015, o ediție aniversară memorabilă, desfășurată la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub din București. Publicul este invitat să ia parte la o selecție unică de proiecții completată de workshopuri, masterclassuri, nopţi tematice de muzică şi film, petreceri și întâlniri dedicate animaţiei.

Festivalul revine, în 2015, sub sloganul „Anim’est e tradiție” și promite 10 zile de efervescență pe gustul iubitorilor de animație de toate vârstele. În ton cu spiritul festiv al aniversării unui deceniu, ediția va avea o tematică muzicală, pregătind o serie de filme-surpriză, petreceri și live act-uri ale unor artiști consacrați. Institutul Cultural Român se numără și anul acesta printre partenerii festivalului.
Încă de la prima ediție, Anim’est și-a propus să crească industria filmului de animație autohton, componenta educațională a festivalului căpătând mai multă amploare cu fiecare an. Alături de cele 30 de workshopuri și 15 masterclassuri de animație pentru adulți și copii, misiunea de a dezvolta filmul românesc de animație a dat naștere unui proiect ambițios în afara festivalului, Animation Worksheep, ajuns în 2015 la a cincea ediție.

Celebrarea evoluției animației autohtone, odată cu cei 10 ani de existență ai Anim’est, este marcată în deschiderea ediției aniversare a festivalului de proiecția docu-dramei Muntele magic (2015), în regia Ancăi Damian. Este al doilea lungmetraj de animație românesc de după 1989, primul fiind Crulic - drumul spre dincolo, a cărui regie poartă aceeași semnătură și care a deschis ediția Anim’est din 2011.

Explozie de animații interconectate, Muntele magic folosește o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. Părțile animate au fost lucrate în două studiouri din România, Abis şi DSG, și într-un studio în Polonia. Din echipa de artiști animatori au făcut parte Theodore Ushev, Raluca Popa, Tomek Duck, Dan Panaitescu și Sergiu Negulici, aceștia doi din urmă fiind și traineri în cadrul Animation Worksheep.

Animația a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internțional de Film de la Karlovy Vary, cel mai mare festival de film din Europa de Est, unde a primit Mențiunea Specială a Juriului. În România, Muntele magic, distribuit de Aparte Film, va fi lansat pe marile ecrane pe 9 octombrie.

Înainte de proiecție, publicul va avea parte de un recital deosebit pe scena cinematografului Studio susținut de Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiți muzicieni de origine română ai ultimelor decenii și cel care semnează muzica originală pentru Muntele magic.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub. Biletele vor putea fi achiziţionate pe site-ul www.eventbook.ro începând cu luna septembrie și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinema Elvira Popescu şi Cinema Studio pe toată perioada festivalului.

Programul complet poate fi consultat aici

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.
Parteneri instituţionali: Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul Cultural Român, Japan Foundation, Institutul Francez, Ambasada Portugaliei, Institutul Maghiar.

Parteneri: Groupama Asigurări, Aqua Carpatica, Jameson, SeniorHyper, HBO, Domeniile Sambureşti, F64, Noumax.
Parteneri media: Zile şi Nopti, Cinemagia, Ziarul Metropolis, cinemarx.ro, SUB25, animationmagazine.eu.