ICR, partener al conferinței „Smart Diaspora 2023”, desfășurată la Timișoara

Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” va avea loc în perioada 10-13 aprilie 2023, la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Evenimentul va debuta luni, 10 aprilie 2023, ora 18.00, la Opera Națională Română din Timișoara, printr-o ceremonie de deschidere la care vor participa oficialitățile naționale și locale, alături de reprezentanții celor patru universități ce fac parte din Alianța Timișoara Universitară și de reprezentanții partenerilor acestora.

Evenimentul, în cadrul căruia vor fi organizate 38 de workshop-uri, și-a fixat un obiectiv cu o relevanță deosebită pentru societatea românească, respectiv să creeze mediul propice schimburilor de experiență ce facilitează transferul de competenţe între cercetători români și cei din diasporă. Sunt anunțați aproximativ 400 participanți din diaspora, 550 din țară și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind și un contingent semnificativ din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. O altă zonă specială de proveniență este reprezentată de participanți din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.

În următoarele zile, se vor desfășura lucrările conferinței pe secțiuni ale workshop-urilor exploratorii, organizate pe tematici diverse, de la educație și psihologie, la economie globală, guvernanță, orașe inteligente, geomatică, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentație sustenabilă, științele omice, frontierele medicinii personalizate, aplicațiile laserilor în medicină, bioinformatică, micro și nanoelectronică, știința materialelor, chimie transfrontalieră, traducere și comunicare interculturală, studii de limbă și literatură română, BigData și AI (inteligență artificială), securitate cibernetică, criptanaliză cu metode cuantice și modele neconvenționale de calculabilitate, matematica – motor al științelor contemporane, spațiul – noul continent global, dinamica sistemelor celulare, digitalizarea educației, migrație și mobilitate.

De asemenea, în cadrul conferinței „Smart Diaspora 2023”, va fi prezent Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie. Marți, 11 aprilie 2023, ora 9.00, va avea loc evenimentul dedicat Festivității de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa și Prelegerii publice susținută de Jean Marie Lehn, care se vor desfășura în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT. Evenimentul va beneficia de traducere simultană, iar participanții care doresc să audieze traducerea vor putea folosi o aplicație gratuită a telefonului mobil (Interactio), utilizând căștile personale din dotarea acestuia.

În ultima zi a conferinței Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, va fi organizată o sesiune concluzivă, în format plenar, în cadrul căreia va avea loc prezentarea concluziilor referitoare la viziunea și obiectivele de țară privind cercetarea, dezvoltarea și inovarea în România: concluzii, aspirații și direcții de acțiune (Aula Magna UVT, cu începere de la ora 11).

Pagina web dedicată acestei ediții a conferinței cuprinde o prezentare extinsă a obiectivelor urmărite în cadrul ariilor tematice din cele 38 de workshop-uri exploratorii.

Ediția 2023 a conferinței este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI cu participarea Academiei Române. Brandul Timișoarei, ca oraș universitar devenit cunoscut și care are o circulație internațională, va fi pus în valoare prin diversitatea activităților, workshop-urilor și atelierelor tematice care se vor desfășura în programul evenimentului, timp de patru zile.