- 16 May 2025
- Tags ICR Madrid ICR Institutul Cultural Roman
Institutul Cultural Român de la Madrid susține și organizează concertul „Portrete muzicale: de la Clara Schumann la Dinu Lipatti”, un eveniment de excepție susținut de pianista Luiza Borac, care va avea loc pe 21 mai 2025, la prestigioasa Academie Regală de Arte Frumoase San Fernando din Madrid. Concertul face parte din programul multianual România în muzică, derulat de ICR Madrid, și este dedicat comemorării a 75 de ani de la moartea lui Dinu Lipatti, figură emblematică a culturii muzicale românești și internaționale.
Pianista Luiza Borac, „cel mai poetic artist”, câștigătoare a peste 50 de premii și distincții, va concerta pe 21 mai 2025 la Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando de la Madrid, invitându-ne într-o călătorie sonoră în care muzica transcende timpul, unind tradiția și inovația într-o armonie desăvârșită. Pornind de la ritmurile și atmosfera folclorului andaluz din celebra Carmen de Turina, se va trece subtil către claritatea neoclasică și virtuozitatea lui Dinu Lipatti, reflectată în interpretarea în premieră în Spania a Micii suite,dar șia cunoscutei Sonatine pentru mâna stângă,urmândlucrări de Fanny Hensel - Cântec fără cuvinte și Clara Schumann - Nocturne, două figuri fundamentale ale romantismului, care au lăsat o amprentă deosebită asupra muzicii. Acest itinerariu muzical va continua cu una dintre cele mai expresive compoziții ale lui George Enescu, Carillon nocturne, și se va încheia cu un veritabil spectacol muzical, Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski, o impresionantă serie de tablouri muzicale care transpun în sunet esența picturilor realizate de artistul și arhitectul Viktor Hartmann.
Concertul face parte din programul multianual al Institutului Cultural Român de la Madrid, România în muzică, și este dedicat comemorării a 75 de ani de la moartea lui Dinu Lipatti, „un artist de o spiritualitate divină", cum l-a numit Francis Poulenc și„un clasic al pianisticii mondiale”.
În deschiderea concertului, va vorbi cunoscutul muzicolg și critic muzical, José Luis García del Busto, membru titular al Academiei Regale de Arte Frumoase San Fernando și membru corespondent al Academiilor Regale de Arte Frumoase din Granada, Sevilla, Barcelona și Valencia.
Luiza Borac, absolventă a Universității Naţionale de Muzică și a Conservatorului din Hanovra, este un nume recunoscut pe marile scene ale lumii ca „o virtuoză de o strălucire fantastică”. A fost prima pianistă din România care a concertat în celebra sală Walt Disney Hall de la Los Angeles, dar și cea care a interpretat și a înregistrat, în primă audiție, Robert Schumann („Ahnung”/Intuiție), George Enescu (Concertul pentru pian și Fantezie), Dinu Lipatti (integrala lucrărilor pentru pian), Marcel Mihalovici, György Kurtàg și Constantin Silvestri (integrala lucrărilor pentru pian).
Cunoscută și ca o mare promotoare a compozitorilor români, Luiza Borac a organizat și a susținut 3 turnee de concerte în premieră mondială cu aproximativ 50 de spectacole dedicate pianiștilor Dinu Lipatti (cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa), Alice Herz-Sommer (2016) și Clarei Schumann (cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea sa), aclamate la nivel internațional.
Pentru înregistrările, cercetarile sale dedicate muzicii lui George Enescu și promovarea muzicii românești pe plan internațional, a fost distinsă cu numeroase premii: Premiul BBC Music, Diploma de Onoare a Ambasadei României la Berlin, Premiul Radio România Cultural la secțiunea Muzică, Premiul Prometheus și Premiul Actualitatea Muzicală.
Cel mai recent album al pianistei (2021) cu premierele mondiale ale lucrărilor lui George Enescu (prima parte dintr-un concert neterminat pentru pian şi orchestră), Constantin Silvestri (integrala lucrărilor pentru pian) și două lucrări de György Kurtàg a câștigat 2 nominalizări la International Classical Music Awards (ICMA).
„Pianista lunii” la Saint-Martin-in-the-Fields, Luiza Borac a evoluat pe unele dintre cele mai prestigioase scene ale lumii: Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie Köln, Bing Theater Los Angeles, Abravanel Hall Salt Lake City, Konzerthuset Stockholm, Barbican Centre Londra, Bozar Bruxelles, Palais Pallfy Viena, NDR Hamburg, NDR Hannover și Liederhalle Stuttgart sub bagheta maeștrilor: Peter Ruzicka, Vladimir Jurowski, Gerd Schaller, Jaime Martin, Cristian Măcelaru, Ka-Chun Wong, Theo Wolters, Laurent Couson, Rossen Gergov, Horia Andreescu, Toshiyuki Kamioka, Tetsuji Honna și alții.
Repertoriul său cuprinde atât operele marilor nume ale muzicii universale – Bach, Chopin, Lizst, Debussy, Mozart, Haydn, Beethoven, Rachmaninov, Schubert, Prokofiev, cât și lucrări ale compozitorilor moderni și contemporani, precum: Aaron Copland, Leonard Bernstein, Erik Satie, Leopold Godowsky, Ernö von Dohnányi, William Walton, Alfred Schnittke, George Enescu, Dinu Lipatti, György Kurtág, Violeta Dinescu, Tatjana Komarowa, Constantin Silvestri, Marcel Mihalovici și Valentin Gheorghiu.
Luiza Borac este directorul artistic al Festivalului-Concurs Internațional de Muzică Modernă și Contemporană György Kurtág.
Evenimentul este organizat de: Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando de la Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei