ICR Londra lansează o nouă serie de conferințe: „Spațiul românesc și cel britanic în descrieri reciproce”

Un nou ciclu de evenimente inițiat de ICR Londra, intitulat „Spațiul celuilalt în propria literatură: Spațiul românesc și cel britanic în descrieri reciproce – The other’s domain in one’s own literature: Romanian and British realms in reciprocal descriptions”, va fi lansat marți, 18 aprilie 2023, la sediul reprezentanței ICR din Marea Britanie. Bronwen Riley, scriitoare și istoric, invitata primei ediții, va susține conferința „A writer’s journey in Romania’s past and present / Călătoria unei scriitoare britanice în trecutul şi prezentul României”.

Bronwen Riley este scriitor, lector și editor, domeniul său de cercetare fiind istoria clasică. Activitatea sa include cercetări și scrieri despre istoria Daciei și a dacilor, arta bizantină și Transilvania. Este autoarea volumelor Journey to Britannia, Transylvania, Great Yarmouth Row Houses și Greyfriars' Cloister. Scrie în mod regulat despre case de țară, antichități, grădini, colecții și patrimoniu, pentru publicații precum Country Life, Gardens Illustrated și BBC History Magazine. Descrie călătorii literare și istorice, îndeosebi în Balcani și în Marea Britanie. Este directorul Transylvanian Book Festival.

În ciclul „Spațiul celuilalt în propria literatură: Spațiul românesc și cel britanic în descrieri reciproce – The othe’s domain in one’s own literature: Romanian and British realms in reciprocal descriptions”, autori români și britanici, romancieri, poeți, memorialiști sau călători, care au ținut jurnale de călătorie, vor fi prezentați publicului britanic. Fiecare eveniment va avea drept temă opera și personalitatea unui artist local, în relația sa cu România, respectiv cu Marea Britanie. În cazul autorilor clasici, va fi invitat un literat, cadru didactic universitar, critic literar sau istoric.

Proiectul se înscrie în strategia ICR de a promova cultura și istoria române, prin abordarea autorilor britanici care au scris / scriu despre România şi despre români, la trecut şi la prezent.