ICR Londra deschide „Salonul londonez de artă contemporană românească”, un nou program dedicat artiştilor români din Marea Britanie

ICR Londra deschide Salonul londonez de arta contemporana romaneasca, un nou program dedicat artistilor romani din Marea Britanie

Institutul Cultural Român din Londra lansează joi, 17 septembrie, un nou program permanent în domeniul artelor vizuale – „Salonul londonez de artă contemporană românească”. Proiectul este dedicat promovării creaţiei artiştilor români care, de-a lungul anilor, s-au stabilit în Marea Britanie, găsindu-şi inspiraţia şi dezvoltându-şi practica artistică în metropola londoneză dar şi în alte oraşe britanice.

Dorind să ilustreze diversitatea formelor de exprimare artistică a diferitelor generaţii de artişti plastici români, prima ediţie a „Salonului londonez de artă contemporană românească” reuneşte un grup de cinci artişti cunoscuţi în cercurile amatorilor de artă contemporană din Marea Britanie: Monica Madaş, Cristian Luchian, Ioana Pioaru, Vinicius Leş şi Florin Ungureanu.

Expoziţia, deschisă în Galeria Brâncuşi de la sediu până la data de 2 octombrie, este o celebrare a creaţiei contemporane româneşti şi cuprinde o selecţie semnificativă de lucrări de pictură, ilustraţie, desen, ceramică şi tehnici mixed media. Acest program expoziţional care va fi replicat anual se înscrie în direcţia strategică a Institutului Cultural Român de evidenţiere a valorilor româneşti din diaspora, sediul nostru devenind astfel o platformă de expunere şi dialog pentru artiştii români stabiliţi în Marea Britanie.

Monica Lucia Madaş este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Şi-a început cariera de ilustrator în 2011, ca modalitate terapeutică personală, proiectele sale combinând muzica, teatrul şi desenul. Primele expoziţii ale artistei au avut loc la Londra în 2014 şi mai apoi în Olanda, iar din acest an ea este masterandă la Universitatea Roehampton, secţia Psihoterapie prin Artă.

Cristian Luchian lucrează în medii creative variate ca artele vizuale, regia de teatru și video design. Din punct de vedere tehnic, majoritatea lucrărilor sunt realizate în tehnica mixed-media ca un efect al preocupării sale față de alchimia materialului organic în combinație cu cel sintetic. De asemenea, lucrările sale recente investighează colaborarea artistică și tehnică a gestului uman extrem performativ cu linia artificială a intervenției digitale.
Lucrările recente ale Ioanei Pioaru explorează graniţa dintre desen şi sculptură, dar şi capacitatea desenului sculptural de a genera iluzii optice. Din 2012, aceasta colaborează cu artistul britanic David Goldenberg, lucrările lor fiind expuse în evenimente internaţionale precum Bienala de la Veneţia, 2013, Convenţia Bienalei Caspice, Baku, 2013 şi Flux Factory, NY, 2014. În România, Ioana Pioaru este reprezentată de Galeria Annart.
Vinicius Leş a fost iniţiat în domeniul artei de către tatăl său, încă de la vîrsta de 5 ani, învăţând mai întâi meşteşugul olăritului şi mai târziu arta formei şi a culorii pe volum şi pe suprafaţa bidimensională. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice şi Design din Timişoara, secţia pictură, creaţiile sale îşi au rădăcinile adânc înfipte în natură şi sunt realizate într-o manieră realist-figurativă, direcţionată înspre latura expresionismului abstract.
Născut la Iaşi, Florin Ungureanu s-a stabilit la Londra în anul 2003, unde a urmat studiile programului masteral în arte vizuale la Goldsmiths College, în cadrul Universităţii din Londra. Lucrările artistului explorează conceptul puterii, al politicii, istoriei, identităţii şi al morţii prin ironie şi umor, şi adresează subiecte precum solitudinea, amnezia, memoria, suprimarea, îndoiala şi sublimul. În prezent, Florin Ungureanu îşi desfăşoară activitatea în cadrul prestigiosul Muzeu Victoria & Albert.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk