ICR Lisabona promovează limba română în Portugalia

Portughezii învață româna prin jocJoi, 27 septembrie 2012, între orele 16.00 și 19.00, la sediul Sociedade Histórica da Independência de Portugal (Lisabona) va avea loc o nouă sesiune a proiectului SHOPLANG 2.0 - The Shopping Language Games. Scopul acestei inițiative este promovarea învățării limbilor română, poloneză și slovenă prin jocuri, activități practice și proiecții vídeo de filme promoționale. Evenimentul este organizat de FLEP – Formação, Língua e Estudos Portugueses, cu sprijinul Uniunii Europene, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Lisabona, Lectoratul de Literatură și Cultură Slovenă de la Universitatea din Lisabona (Universidade de Lisboa) și un grup de colaboratori polonezi.
Ziua Europeană a Limbilor 2012 sărbătorită la LisabonaContinuând tradiția, filiala portugheză a ICR organizează, alături de colegii de la celelalte institute culturale membre ale EUNIC Portugalia, un eveniment festiv multicultural şi pluridisciplinar - Ziua Europeană a Limbilor - care se va desfăşura sâmbătă, 29 septembrie 2012, la sediul Institutului Camões din Lisabona. Ziua Europeană a Limbilor se sărbătorește la iniţiativa Consiliului Europei, în luna septembrie a fiecărui an, începând din 2001.
De la orele 14.00 până la orele 20.00, institutele participante vor pune la dispoziția publicului un larg evantai de activități: mini-cursuri gratuite de limbi străine (cehă, franceză, italiană, germană, germană austriacă, spaniolă, finlandeză şi română); activități pentru copii: jocuri şi poveşti; proiecţii de scurtmetraje și filme promoționale; degustare de specialități culinare; mini-curs de salsa; concert Massimo Cavalli “Cinema e dintorni”; concurs de fotografie cu imagini din ţările participante.

Parteneri: Alliance Française, British Council, Goethe Institut, Instituto Camões, Instituto Cervantes, Institut Français, Instituto Ibero-Americano da Finlândia, Instituto Italiano di Cultura, Ambasada Republicii Cehe, Ambasada Austriei.
Cursuri de limba română la sediul ICR LisabonaDe la înfiinţarea sa, în 2006, Institutul Cultural Român de la Lisabona oferă celor interesaţi posibilitatea de a studia limba română. Semestrul de toamnă al cursurilor de limba română va debuta în data de 15 octombrie. La sesiunea din februarie 2012 au fost înscriși aproximativ 80 de elevi. Promovarea se bazează pe legătura dintre limbile portugheză și română, ignorată de mulți dintre lusitani. Kitul de supraviețuire în România exemplifică modul în care se poate construi o frază simplă folosind cuvinte asemănătoare:
Dă-mi supă de legume și carne de porc cu salată.
(Dá-me sopa de legumes e carne de porco com salada).