ICR Lisabona, partener în cadrul proiectului "Comer Lisboa"

ICR Lisabona, partener in cadrul proiectului "Comer Lisboa"

În data de 12 iulie s-a desfășurat la Lisabona „Comer Lisboa”, eveniment realizat sub direcţia Teatrului Municipal Maria Matos.
Parte a unei largi iniţiative – Urbanofagia - a colectivului spaniol Ali&Cia, proiectul pleacă de la o premisă simplă: confecţionarea machetei unui oraş-gazdă, utilizând drept materie primă feluri de mâncare tradiţională, specifice comunităţilor străine rezidente în acesta.

După o sesiune de training complex, de circa o lună, cu cei desemnaţi să construiască şi să sculpteze în şi cu merinde, în seara zilei de 12 iulie, o micro-Lisabona din bunătăţi a putut fi îndelung degustată, la propriu, de public în sunetul muzicilor tradiţionale ale diverselor comunităţi reprezentate.
La invitaţia promotorului acestui proiect, institutul nostru a lansat propunerea de participare mai multor asociaţii româneşti şi moldoveneşti. S-a constituit o echipă de 15 persoane, aparţinând asociaţiilor: „Mundo Feliz” şi „Trei Culori”, o colaboratoare şi o voluntară ICR Lisabona.
Restul comunităţilor străine reprezentate în acest proiect au fost originare din: Brazilia, Ucraina, China, Capul Verde, America Latină, Timorul de Est şi Guineea-Bissau.

Amplu eveniment urban, inedit până acum în Portugalia, mediatizat prin filmări în direct şi transmisiuni la radio, „Comer Lisboa” s-a bucurat de aproape 1000 de spectatori care au participat de asemenea la activităţile conexe în aer liber organizate în data de 12 iulie de către Teatrul Maria Matos: jocuri, spectacole, ateliere, etc.