ICR Istanbul: Ziua Internațională a Copilului

Peste patruzeci de copii turci și români împreună cu părinții lor au fost prezenți la evenimentul organizat de ICR Istanbul sâmbătă, 3 iunie 2017, în marja Zilei Internaționale a Copilului.

În salonul de protocol al Institutului au răsunat basme românești populare și contemporane, în lectura interactivă a talentatei actrițe Gülsün Odabaşi de la Istanbul Șehir Tiyatrolari (Teatrul de Stat din cadrul primăriei metropolitane Istanbul). Poveștile interpretate de actriță în limba turcă au fost: Cinci pâini și Ursul păcălit de vulpe de Ion Creangă, publicate de Editura Muzeelor Literare, Iași, 2015, traducător Leila Unal și Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul de Adina Rosetti, traducător Jenny Vișa.

Actriţa Gülsün Odabaşı i-a purtat pe micii spectatori într-o călătorie în lumea basmelor, unde realismul specific povestirilor lui Creangă s-a îmbinat armonios cu ludicul contemporan al Domnul Azi și al bătrânei doamne Ieri, din cartea scriitoarei Adina Rosetti. Finalul fiecărui basm a fost urmat de câte o sesiune de întrebări și răspunsuri tocmai din dorința de a stimula și de a cultiva interesul copiilor față de lectură.

La eveniment a fost prezent și traducătorul Jenny Vișa, care le-a vorbit invitaților despre particularitățile traducerilor literare, cu precădere a literaturii pentru copii, despre ingeniozitatea de care trebuie să dea dovadă traducătorul în actul traducerii pentru a rămâne fidel textului din limba originală și, totodată, pentru a putea găsi echivalente apropiate, dacă nu identice, în limba turcă, ținând cont și de contextul cultural.

Obiectivele proiectului au vizat marcarea Zilei Internaționale a Copilului în Istanbul, promovarea traducerilor din literatura românească pentru copii, consolidarea dialogului cu membrii comunităţii româneşti din Istanbul, promovarea în rândul publicului a ofertei de cursuri de limba română pentru copii oferite de ICR Istanbul și crearea premiselor unui parteneriat cu Istanbul Șehir Tiyatroları.

În egală măsură, evenimentul a constituit un demers de familiarizare a celui mai tânăr segment de public cu valorile culturale românești, prin intermediul basmelor, care au format și formează copilăria multor generații.