ICR Istanbul și-a deschis porțile de Ziua Europei

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a marcat Ziua Europei deschizând larg porțile clădirii sale din piața Taksim, timp de o zi. Miercuri, 10 mai 2017, publicul prezent la eveniment a aflat informații despre importanța Zilei Europei, despre istoricul clădirii, activitățile institutului, cursurile de limbă română, oportunităţile de studiu în România. Au fost distribuite pliante despre institut care conțin imagini ale clădirii, date despre misiunea institutului și aria de activitate.

De asemenea, vizitatorii au avut șansa de a consulta cele 50 de planșe ale albumului „Mari români de pretutindeni”/„Outstanding Romanian Farand Wide” publicat de editura Alexis. Expuse pentru întâia oară în clădirea istorică a institutului, planșele conțin fotografii de arhivă, documente, biografii esențiale și gânduri ale unor personalități originare din România, remarcate în străinătate. În jur de 20 de persoane și-au exprimat dorința de a achiziționa albumul sau de a procura câte o fotocopie a planșelor. Personalitățile care au stârnit cel mai mare interes au fost: Dimitrie Cantemir, George Enescu, Dinu Lipatti, Nicolae Tesla,Traian Vuia, Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Sergiu Celibidache, Martha Bibescu,Haricleea Darclée. Albumul “Mari români de pretutindeni/ Outstanding Romanians Far and Wide” a fost realizat după un concept de Mihai Vișinescu și a mai fost prezentat și în cadrul evenimentului „Gândit in Romania”, organizat de Institutul Cultural Român în ianuarie 2016.

Proiectul a mai cuprins și proiectarea unor scurte filme de prezentare a României produse de Autoritatea Națională de Turism (ANT) structurate pe următoarele categorii: Activități și aventură, Autenticitate, Circuite, City Breaks, Cultură, Natură, Natură sălbatică și parcuri, Turism rural, Welness și sănătate.

Evenimentul s-a înscris în rândul demersurilor constante de promovare a imaginii României în străinătate prin prezentarea acelor personalități marcante, originare din România, recunoscute la nivel european, iar organizarea în premieră a Zilei Porților Deschise la ICR Istanbul a oferit mai multă vizibilitate evenimentelor derulate de institut, Ziua Europei oferind contextul ideal prin semnificația pe care o are: sărbătoarea anuală a păcii și unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.