ICR Beijing sărbătorește Ziua Culturii Naționale

Luni, 15 ianuarie 2018, ora 14.30, ICR Beijing organizează evenimentul „Poeții români ai Centenarului Marii Uniri”, cu ocazia Zilei Culturii Române. Manifestarea cuprinde prelegeri cu titlul generic „Poezia românească de la Eminescu până în prezent - Poezia Centenarului Marii Uniri”, un recital de poezii și dansuri populare în interpretarea grupului artistic „Iubitorii din Beijing ai cântecului și dansului tradițional românesc”.

Cuvântul de deschidere și prelegerea privind Ziua Culturii Române și Centenarul Marii Uniri vor fi susținute de Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing. Despre „Poezia românească de la Eminescu până în prezent. Poezia Centenarului Marii Uniri” va vorbi tânăra poetă Nicole Vasilcovschi, care va și lansa ultimul său volum de poezie, „Moment Enigmatic”.

Specialistă în economie și finanțe, profesor universitar, cadru didactic, Nicole Vasilcovschi scrie din pură dăruire, cu emoție, gând, sentiment, cu toate că la prima vedere poezia poate părea cerebrală. Versul este simplu, curge firesc, nemarcat de metafore căutate. Poeta trece cu dezinvoltură de la real la imaginar și la transcendent. Lumea ei este mai degrabă una cosmică, abia desprinsă din cotidian. Poemele de dragoste, nu multe, unele disimulate, sunt rafinate și de o tandrețe rară. Foarte reușite poemele scurte.

Recitalul de poezie va fi susținut în limba română de Antonina Dragne-Ciuceanu, referent principal relații ICR Beijing. Pentru varianta în limba chineză au fost invitați actori chinezi din „Grupul de Artă Beijing”. Dansurile populare românești vor fi interpretate de grupul artistic „Iubitorii din Beijing ai cântecului și dansului tradițional românesc”.

Evenimentul contribuie la creșterea interesului în China pentru păstrarea propriilor valori culturale, pentru o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și a culturii române și reprezintă o modalitate de a promova marile valori și pe artiștii români în China. Pe 15 ianuarie 2018 se împlinesc 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, devenit unul dintre cei mai cunoscuți poeți români din în străinătate, inclusiv în China, unde există traduse câteva ediții de volume cu poeziile sale. În 2017, ICR Beijing, în parteneriat cu Editura Universității de Limbi Străine a înlesnit publicarea unei noi ediții a poeziilor eminesciene, în limba chineză. Volumul a fost lansat la Târgul Internațional de Carte de la Beijing.