ICR are un reprezentant în Grupul strategic al EUNIC

România a obținut o poziţie în structura consultativă a reţelei EUNIC Global, grup strategic care face propuneri și recomandări conducerii rețelei institutelor de cultură din Uniunea Europeană. Directorul ICR Viena (anterior director al Direcţiei Relaţii Internaţionale a ICR), Irina Cornişteanu, a fost votată, alături de directorul Institutului Leton, Karina Peterstone, şi de directorul British Council Bruxelles, Andrew Murray, pentru un mandat de doi ani. Grupul strategic numără în total 12 experți aleşi prin vot și este condus de preşedintele EUNIC Global, Annika Rembe (directorul general al Institutului Suedez).

European Union National Institutes for Culture (EUNIC) reuneşte institutele naţionale de cultură din Europa care investesc în proiecte culturale transnaţionale. În prezent, în cadrul EUNIC se regăsesc 32 de organizaţii din 27 de state, active în 93 de clustere. Misiunea EUNIC este de a promova valorile europene şi de a contribui la diversitatea culturală atât în interiorul Uniunii Europene, cât şi în afara ei. Un obiectiv al EUNIC este creşterea rolului culturii în Europa, prin stimularea dialogului cultural şi cooperarea sustenabilă la nivel internaţional. Institutul Cultural Român este activ în 20 de clustere europene şi în 9 clustere la nivel global, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României. În perioada 2010-2011, ICR a deținut președinția EUNIC prin președintele Institutului din acea perioadă, Horia-Roman Patapievici.

Printre proiectele organizate de clusterul EUNIC Bucureşti se numără Festivalul Filmului European 2014, Noaptea Literaturii Europene, Noaptea Institutelor Culturale, Ziua Europeană a Limbilor şi Salonul European de Bandă Desenată.

În toamna anului 2014, România va găzdui unul dintre cele mai importante proiecte EUNIC la nivel global – Dialogul cultural EUNIC-China, ajuns la cea de a şasea ediţie. Evenimentul va avea loc la Bucureşti în perioada 16-18 octombrie 2014.