ICR acordă onorarii spectacolului „Demain ne peut attendre!” / „Mâine nu poate aștepta!”

ICR susţine participarea spectacolului „DEMAIN NE PEUT ATTENDRE !(MÂINE NU POATE AȘTEPTA!în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare din Craiova. Spectacolul va avea loc în data de 3 mai 2018, la ora 17, în Sala Aula Buia a Universității din Craiova. Este vorba de susţinerea unui spectacol internaţional de înaltă calitate, al companiei LES ARTS ET MOUVANTS. Spectacolul este un manifest extras din opera William Shakespeare, scrisă de Victor Hugo cu ocazia a 300 de ani de la nașterea geniului din Stratford.

Compania Les Arts et Mouvants a transformat acest mesaj umanist într-un act teatral puternic, reprezentat de actorul Laurent Schuh și violoncelistul Marc Lauras, punând arta, cultura și educația, în centrul imediatului social. Spectacolul traversează de doi ani peisajul cultural francez, atât pe marile scene teatrale cât și în festivaluri, evenimente culturale sau manifestări internaționale. Prin prezenţa spectacolului în România, se doreşte întărirea legăturilor de colaborare cu diferiți operatori culturali care vor permite derularea ulterioară a programului în curs de elaborare „BLEU-BLANC-JAUNE-ROUGE” (ALBASTRU-ALB-GALBEN-ROȘU), dezvoltarea unui program peren de creație care stabileşte noi linii de legătură cu România și al cărui prim segment urmează să prindă viață în cadrul Stagiunii comune Franța-România.

Laurent Schuh (director artistic al companiei care prezintă acest spectacol), alături de grupul „Emil & Un visage”, lucrează pe texte de Gherasim Luca și Tristan Tzara, inventatorii unui limbaj poetic care îl reprezită precum propriul său limbaj și pe care îl răspândește prin toate colţurile lumii. Aceste legături cu lumea culturală românească au generat de fiecare data energii care continuă să rezoneze în venele și rădăcinile bănățene ale lui Laurent Schuh, a cărui bunică paternă se trage din Timișoara, acesta fiind unul din motivele pentru care, în Franța, Shuli a diseminat pasiunea pentru cultura română, punând sub lumina reflectoarelor poeți și personalități din țara noastră. Câteva dintre aceste proiecte sunt:

- Emil & Un Cioran, 2011, la Palais de Béhague din Paris în cadrul centenarului Cioran

- Herzzeit, le temps du coeur, 2013, la Goethe Institut Paris

- Tous les drapeaux me fatiguent, 2015, Festival Avignon

***

Festivalul Internaţional Shakespeare din România se înscrie printre cele mai importante festivaluri din lume pe aceasta temă, precum cel de la Gdansk-Polonia, Helsingor-Danemarca, Yerevan - Armenia, Bitola - Macedonia, Neuss - Germania, Nice - Franta, Gyula-Ungaria, Barcelona – Spania, York – U.K., Indjija – Serbia, Ostrawa – Cehia.

Alături de invitarea unor mari spectacole, o altă componentă extrem de importantă a Festivalului este aceea a comunicărilor ştiinţifice, prezentate în cadrul Sesiunii de Shakespeareologie, aflată sub patronajul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, forul suprem al Criticii Teatrale Mondiale şi Conferinţei Internaţionale Shakespeare, realizată în colaborare cu Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare, unde vor fi susţinute comunicări de către shakespeareologi şi critici de teatru de reputaţie mondială, printre care profesorul emerit Stanley Wells, preşedinte al Birth Place Trust din Stratford-upon-Avon, catalogat drept cel mai important shakespeareolog al lumii în viaţă, Paul Edmondson, vicepreşedinte al aceluiaşi for, profesorul Michael Dobson de la Universitatea din Birmingham, director al Institutului Shakespeare de la Stratford-upon-Avon, John Elsom, George Banu, Ian Herbert şi Yun Cheol Kim, Preşedinţi de Onoare ai Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Margareta Sorensen, preşedinte executiv al A I C T, Michel Vais, secretar general, Octavian Saiu, secretar general adjunct al A I C T, profesoara Maria Shevtsova de la Universitatea din Londra şi mulţi alţii.

Vor fi editate şi lansate un număr important de albume, cărţi de specialitate şi DVD-uri. Dincolo de aceste evenimente, mai sus menţionate, vor avea loc şi altele, nu mai puţin importante, între care menţionăm atelierele teatrale studenţeşti de arta actorului, regie, scenografie şi teatrologie, precum şi cele ale elevilor, realizate în colaborare cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Universitatea din Craiova – Departamentul de Teatru şi Colegiul Naţional A I Cuza din Bucureşti. Organizarea, la Craiova, a marii manifestări care este Premiul Europa pentru Teatru, odată cu Festivalul Internaţional Shakespeare, reprezintă, fără îndoială, o indiscutabilă dovadă de apreciere şi încredere, de care se bucură Festivalul, dar şi cultura românească în lume. Aşa cum se menţionează în materialele promoţionale sau în articolele de presă apărute la ediţiile de până acum, Premiul Europa pentru Teatru, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European şi al Consiliului Europei, reprezintă cea mai importantă recompensă teatrală europeană, comparată adesea cu Premiul Oscar pentru film, Premiul fiind catalogat de Parlamentul European şi Consiliul Europei încă de la fondarea sa, din 1986, drept „Organizaţie de interes cultural european”.