ICR acordă două premii importante în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc aduce o noutate în ceea ce privește invitatul special - prima apariție feminină. Astfel, în perioada 9-13 august 2023, actrița Tora Vasilescu va fi sărbătorită la Iași, alături de colegi de scenă, prieteni și iubitori ai filmului românesc. Spectatorii vor avea parte, ca în fiecare an, de proiecții de film românesc, spectacole de teatru și evenimente speciale care au în centru arta și cultura.

Institutul Cultural Român va oferi Premiul Serile Filmului Românesc actriței Tora Vasilescu, în semn de recunoștință pentru întreaga carieră și viața dedicată filmului și teatrului, precum și Premiul de Excelență, care va fi acordat poetei Nora Iuga.

În cadrul secțiunii Retrospectiva Tora Vasilescu, în locațiile #SFR, vor rula cinci dintre filmele în care actrița a jucat de-a lungul timpului:

Cursa (regia Mircea Daneliuc), 1975

Sosesc păsările călătoare (regia Geo Saizescu), 1984

Cuibul de viespi (regia Horea Popescu), 1987

Șobolanii roșii (regia Florin Codre), 1991

Occident (regia Cristian Mungiu), 2002

Gala de deschidere a festivalului va avea loc miercuri, 9 august 2023, ora 19.30, în punctul 0 al Iașului - Piața Unirii. Artista Corina Chiriac va urca pe scena amplasată în aer liber pentru un concert extraordinar, moment în care va fi recompensată cu Premiul de Excelență SFR 14.

În continuare, pe marele ecran va rula filmul „Cursaˮ (regia Mircea Daneliuc), în onoarea actriței Tora Vasilescu.

„Am marea bucurie să particip ca invitată specială a festivalului care se află la a XIV-a ediție. Și mulțumim cu ocazia aceasta organizatorilor, pentru că nu e ușor să găsești sponsori, să fie sălile de cinematograf în stare perfectă, sonorizarea, fetele tinere care ajută voluntar la toată acțiunea asta. Iașul a ajuns un pol al cinematografiei române și sunt fericită, pentru că de Iași mă leagă foarte multe amintiri. (...) Mă bucur mult să vin din nou la Iași. Am fost și anul trecut și chiar am făcut o glumă: Ia'și de la mine toată dragostea mea” - actrița Tora Vasilescu.

„A XIV-a ediție va pune reflectoarele pe un personaj feminin, un nume de referință în peisajul artistic românesc: actrița Tora Vasilescu. Este o surpriză plăcută și o bucurie pentru noi toți, mai ales că spectatorii SFR ne-au cerut de multe ori asta. Ne-am întâlnit anul trecut, la ediția cu numărul 13, și ne-am dat seama cât de iubită este de public. Așteptăm cu entuziasm să o sărbătorim la Iași pentru talentul și contribuția sa în teatru și film. Invităm publicul să vină la film, la întâlnirea cu invitații și să fie alături de noi, așa cum a fost și la edițiile anterioare. Ne vom bucura în luna august a acestui an de arta cinematografică românească, de nume mari care ne-au cucerit pe marele ecran și pe scenă, dar și de producții de debut și tineri la început de drum” - Andrei Giurgia, director SFR.

Actrița româncă de teatru și film Tora Vasilescu s-a născut la 22 martie 1951, în Tulcea. Și-a început drumul către teatru și film la un casting la Satu Mare, unde a fost selectată și a avut privilegiul de a juca alături de actori profesioniști, interpretând cinci roluri principale. În 1976, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesoarei Eugenia Popovici. Cariera sa a început pe scenele Teatrului Evreiesc și Bulandra din București. Printre rolurile memorabile pe care le-a interpretat în teatru se numără Dana Păunescu în „Nota zero la purtare” de Octavian Sava și Virgil Stoenescu, Feada în „Roșii trandafirii numai pentru mine” de Sean O'Casey, Gaby în „Ultima oră” de Mihail Sebastian, Felicita în „Bădărănii” de Carlo Goldoni, Giannina în „O întâmplare cu haz” de Carlo Goldoni, Melania în „Mobila și durere” de Theodor Mazilu, Tinca în „Casa evantai” de Marin Sorescu, Femeia în „Tacâmuri de pui” de Spiro Gyorgy și Doamna în „Roberto Zucco” de Bernard-Marie Koltès. Pe lângă cariera din teatru, Tora Vasilescu s-a remarcat și în domeniul cinematografiei. Primul său film a fost „Cursa”, regizat de Mircea Daneliuc, în 1975. A urmat o serie de apariții memorabile în producții precum „Gloria nu cântă”, „Avaria”, „Casa dintre câmpuri”, „Croaziera”, „Învingătorul”, „Glissando”, „Să mori rănit din dragoste de viață”, „Cuibul de viespi”, „Liliacul înflorește a doua oară”, „Șobolanii roșii”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, în 1992, „Și totul era nimic...”, în 2006. A jucat în telenovele românești precum „Regina”, „State de România”, „Numai iubirea", „Daria, iubirea mea” sau „Păcatele Evei”.

Nora Iuga s-a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN Club. A publicat volume de versuri, printre care: „Vina nu e a mea”(1968), „Captivitatea cercului”(1970), „Opinii despre durere”(1980), „Inima ca un pumn de boxeur”(1982, 2000), „Piața cerului”(1986), „Dactilografa de noapte” (1996, 2010), „Spitalul manechinelor” (1998, 2010), „Autobuzul cu cocoșați” (2001, 2010), „Petrecere la Montrouge” (2012), „Cîinele ud e o salcie” (2013), „ascultă cum plîng parantezele” (2016). Volumele sale de proză și poezie au fost traduse în mai multe limbi. A tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller etc., dar și cărți pentru copii. În anul 2007 a primit Premiul „Friedrich-Gundolf”, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, Darmstadt. La recomandarea președintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, în anul 2015 este decorată cu ordinul „Crucea de merit” în grad de cavaler. În anul 2017, președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Este autoarea romanelor „Sexagenara și tânărul” (2004, 2012), „Săpunul lui Leopold Bloom” (2007), „Hai să furăm pepeni” (2009, 2015), „Harald și luna verde” (2014, 2016) și „Lebăda cu două intrări” (2016, 2017), „Hipodrom” (2020), publicate la Editura Polirom.


Mai multe detalii despre program și bilete: Facebook SFR și www.festivalsfr.ro.