Ianuarie - Ioan Petru CULIANU

5 ianuarie 1950, Iaşi – 21 mai 1991, Chicago
istoric al religiilor, scriitor şi eseist


Ioan Petru Culianu s-a născut la Iaşi, într-o familie de erudiţi: străbunicul din partea tatălui, matematicianul Nicolae Culianu, a fost rector al Universităţii din Iaşi între 1880 şi 1898, iar bunicul din partea mamei, Petru Bogdan, a fost întemeietorul primei catedre de chimie fizică din România, rector şi prorector al Universităţii din Iaşi între 1926 şi 1940.
La rândul său, Ioan Petru Culianu a fost un erudit: vorbitor fluent a şase limbi străine, a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, secţia Italiană, a Universităţii din Bucureşti cu teza Marsilio Ficino şi platonismul în Renaştere, apoi îşi aprofundează studiile în Italia la Università Cattolica dela Sacro Cuore din Milano unde se apleacă asupra gnosticismului. Viaţa academică a lui Ioan Petru Culianu se continuă în mari centre universitare ca asistent şi apoi în calitate de conferenţiar la Gröningen, visiting professor în Chicago, conferenţiază la diferite seminarii, iar în 1987 obţine doctoratul la Universitatea de la Sorbona, cu teza Recherches sur les dualismes d'Occident. Analyse de leurs principaux mythes, pentru ca mai târziu să se stabilească în Chicago ca profesor la Divinity School.
Întreaga sa evoluţie academică s-a aflat sub influenţa ştiinţifică şi personală a marelui istoric al religiilor, Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu fiind discipolul lui recunoscut. „Mă leagă de Mircea Eliade, aş zice, toată existenţa mea. (...) Am avut ocazia de a-i fi aproape, de a studia cu el în Statele Unite şi m-am bucurat, în nenumărate rânduri, de atenţia sa binevoitoare, începând de la sugestii pentru primele mele articole, până la prefaţa ultimelor cărţi care mi-au apărut.", declara într-un interviu Ioan Petru Culianu.

În ceea ce priveşte relaţia lui Ioan Petru Culianu cu sistemul comunist din România, deşi era membru PCR, lucrările lui nu au scăpat cenzurii. „O carte a mea, deja anunţată pentru anul 1971, a fost afectată de către cenzură. Înţelesesem că trebuia să plec. Am reuşit numai doi ani mai târziu, în 1972, datorită unei burse de studiu oferită de guvernul italian." În străinătate, Ioan Petru Culianu şi-a continuat traseul academic-ştiinţific. După decembrie 1989, Ioan Petru Culianu a criticat dur regimul lui Ion Iliescu, prin numeroase articole politice publicate în SUA şi în România, fiind un susţinător al revenirii monarhiei în România. Se presupune că pe acest considerent a fost ameninţat cu moartea şi asasinat în 1991, fiind împuşcat în cap în Divinity School din Chicago.

Din lucrările lui Ioan Petru Culianu, au apărut în traducere cehă:
Les Gnoses Dualistes d´Occident / Gnozele dualiste ale Occidentului / Dualistické gnóze Západu, de Ioan Petru Culianu, traducător Jan Joneš, ed. Argo, 2008

Le dictionnaire des religions / Dicţionar al religiilor / Slovník náboženství, de Ioan Petru Culianu şi Mircea Eliade, traducător Milan Lyčka, ed. Argo, 2001

"Sunt două moduri diferite de a gândi mitul. În primul caz este vorba de mitul-arhetip. În timp ce în celălalt avem o reprezentare a mitului ca procedeu narativ. (...) Eu însumi am trecut de la o concepţie a mitului ca model ferm la cea de mit ca schemă narativă fără conţinut, pregătit să fie reîntregit de oricare altul."

Surse:
O crimă la Chicago şi Culianu în ţara lui Ceauşescu, documentare, Televiziunea Română şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România
http://www.scribd.com/doc/7274368/Ioan-Petru-Cullianu-Calatorii-in-Lumea-de-Dincolo
http://www.revista22.ro/ioan-petru-culianu-inedit-3044.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Petru_Culianu