Ia, tezaur strămoșesc

Cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, Institutul Cultural Român de la Beijing în parteneriat cu Ambasada României în Republica Populară Chineză organizează evenimentul „Ia, tezaur strămoșesc”, în data de 24 iunie 2017, la sediul institutului. Evenimentul a fost deschis de directorul ICR Beijing, care va prezenta publicului ia și portul tradițional românesc.

De asemenea, a avut loc loc vernisajul expoziției de ie și de costume populare românești, expoziția fiind deschisă în perioada 24 iunie – 31 iulie 2017.

Evenimentul a inclus prelegerea în limba chineză, cu titlul „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc” cu imagini semnificative ale portului tradițional românesc specific fiecărei provincii. Această conferință a fost mai susținută de doamna Irina Cajal Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii din România, în cadrul evenimentului de succes „Port, tradiții și obiceiuri la români”.

ICR Beijing a pregătit pentru public un moment artistic – câțiva elevi ai Cursurilor de Limba Română - Grupa Persoanelor Adulte vor recita versuri de Mihai Eminescu, o paradă a costumelor și dansurilo populare românești „Țarina” și „Hora”,  prezentate de tinere chinezoaice, care au participat la cursurile de dans popular românesc  în perioada 13 martie – 30 mai 2017.

Au fost expuse pe panourile din Sala de Bibliotecă și din Sala de Expoziție imagini foto cu oameni în costume tradiționale și frumuseți naturale ale României, fotografii care fac parte din expoziția „România prin imagini”, eveniment organizat de ICR Beijing în cinstea Zilei Naționale a României, expoziția ce a fost deschisă publicului în perioada 29 noiembrie 2016 – 20 februarie 2017.

Cu acest eveniment, ICR Beijing marchează încă o dată Ziua Universală a Iei, după ce a organizat în anul 2016 o expoziție de mare succes de ie și costume populare românești. Portul românesc a fascinat și a atras sute de persoane din China cu ocazia organizării evenimentului „Port, tradiții și obiceiuri la români” în patru orașe chineze, Beijing, Hangzhou, Shanghai și Tianjin, în perioada 28 mai – 8 iunie 2017.

Ziua Universală a Iei, 24 iunie, a fost iniţiată de comunitatea „La Blouse Roumaine” pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. Ia românească este un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Purtată în festivităţi, ceremonii sau îmbrăcată zi de zi, ia a fost considerată un articol de îmbrăcăminte sacru, iar popularitatea iei românești a crescut atât de mult.

„În numele Asociației de Prietenie China - România, transmit cele mai călduroase felicitări cu ocazia vernisajului Expoziției de Ie, a recitării de poezie românească și a dansurilor românești! Asemenea activități sunt folositoare pentru sporirea înțelegerii scânteietoarei culturi tradiționale a României de către spectatorii chinezi, întăririi relațiilor de prietenie dintre popoarele român și chinez. Ca întotdeauna, Asociația de Prietenie și eu personal vom coopera strâns cu Institutul Cultural Român de la Beijing și cu domnul Director Constantin Lupeanu, vom fi podul și cureaua sporirii prieteniei chino-române.” a transmis domnul Wang Tieshan, președintele interimar al Asociației de Prietenie China – România.