”I looked my best tonight”- expoziție românească de arte, la Galeria ICR Berlin

Artistele de origine română stabilite la Berlin, Ileana Pascalau și Andrea Cioran, expun în perioada 8 noiembrie și 20 decembrie 2019 la Galeria Institutului Cultural Român de la Berlin.

Expoziția denumită „I looked my best tonight” va fi vernisată în seara de 7 noiembrie 2019,ora 19.00, iar finisajul va avea loc pe data de 19 decembrie 2019, la aceeași oră. Curator: Daniela Duca

„I looked my best tonight” reunește medii foarte diverse, de la sculptură sau desen la instalație, VR și artă digitală, și abordează teme precum: influența social media asupra constituirii identității feminine, relația dintre mască și identitate, dintre vizibil și ascuns, prezență și absență, plăcere și repulsie, în fetișismul estetic și moda contemporană.

Deși au practici foarte diferite, cele două artiste se intersectează tematic, prin explorarea critică a tehnicilor de înfrumusețare, ajustare sau corectare a corpului feminin, precum și a concepțiilor despre frumusețe aflate în continuă transformare. Ileana Pascalau abordează corpul feminin într-un context cultural și istoric mai larg, examinează teorii medicale și practici corporale religioase din trecut, stabilind astfel analogii sau linii de continuitate între anumite ritualuri sau practici din istoria culturii și istoria artei și cultura vizuală contemporană. Andreea Cioran este interesată mai ales de fenomene recente care au apărut odată cu mediile digitale și social media: selfie, facial fashions, constituirea de avataruri și body trends.

Reunind medii foarte diverse – sculptură, desen, instalație, VR, artă digitală, „I looked my best tonight” abordează și alte teme precum: influența social media asupra constituirii identității feminine, relația dintre mască și identitate, sau dintre plăcere și patologie, de pildă în fetișismul estetic și moda contemporană.

Ileana Pascalau (n.1985, Caransebeș) locuiește în Berlin. Este absolventă a facultății de istoria și teoria artei la Universitatea Națională din București (2007). La aceeași universitate studiază apoi arte vizuale în cadrul secției de Grafică. Începând din 2010 lucrează ca asistent universitar în cadrul Facultății de Arte Plastice din București. Cu sprijinul unei burse DAAD pentru artiști (2012-2014) își continuă studiile de master la Universität der Künste Berlin. Din 2017 este doctorand în arte vizuale și predă cursuri de istoria artei în cadrul Muthesius Kunsthochschule Kiel.

Andreea Cioran (n.1985, București) a absolvit departamentul de Imagine dinamica si Fotografie al UNARTE Bucuresti, apoi și-a continuat studiile în 2016 la UdK - Universitatea de Arte din Berlin. Artista lucrează în special cu fotografie și imagine creată digital, dar integrează alte medii precum desen, mulaj sau instalație. Tema predominantă în lucrările sale este imaginea idealizată a femeii contemporane și felul în care aceasta este influențată de noile media, precum și subiecte legate de gender, natura performativă a constituirii genului “femeie” si căutarea unor căi alternative de afirmare a unui gen propriu, care nu se încadrează în stereotipurile binare de gen.