I, HUMAN la Planetariumul din Atena în cadrul Athens Digital Arts Festival

Proiectul artistic transdisciplinar I, HUMAN semnat de artista română Saint Machine va fi prezentat în cadrul DIGITAL ARTS FESTIVAL ATHENS. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Artmix cu sprijinul Institutului Cultural Român și are loc în perioada 14-17 noiembrie 2019, în Atena, la sediul Eugenides Foundation, the New Digital Planetarium.

Athens Digital Arts Festival este un festival internațional de prestigiu, ce are anul acesta tema Extending Reality | CoExistence: Art, Science & Technology, un program ce accentuează intersecția dintre lumea fizică și digitală, în încercarea de a schimba felul în care percepem realitatea și granița dintre real și virtual. Saint Machine a mai participat la Athens Digital Arts Festival în 2018 cu lucrarea Hybrid Sensorium. Selectia de anul acesta a festivalului poate fi consultată aici: http://www.adaf.gr/news/extending-reality/

I, HUMAN este un proiect transdisciplinar la granița dintre instalaţie multimedia, performance și studiu al coeziunii umane mediată de tehnologie. Proiectul folosește un experiment de biofotonică și algoritmi deep learning pentru a investiga subiecte precum swarm intelligence și caracteristici emergente la diferite niveluri. Proiectul propune o rețea de sculpturi luminoase ce funcționează drept colectori de emoții umane dar și drept agenți generatori ai acestora, vizitatorii fiind influențați emoțional de peisajul sonor diferit din fiecare modul.

I, HUMAN testează, prin artă și tehnologie, noi modele de comportament colectiv. Construită in jurul conceptului de interconectivitate, instalația colectează date biometrice faciale pentru a analiza impactul pe care o actiune individuală, locală, ce poate parea neînsemnată, cum este starea psihică a unui singur individ, poate afecta structuri colective. Instalația folosește datele biometrice ale vizitatorilor pentru a controla în timp real un experiment de biofotonică, în încercarea de a identifica și ilustra vizual tipare de comportament generatorare de stări emergente care se regăsesc la nivel micro. Proiectul este creat de artista Saint Machine în colaborare cu cercetătorul Marian Zamfirescu și echipa CETAL - Centrul de Tehnologii Avansate cu Laseri din cadrul INFLPR, compozitorul Mitoș Micleușanu, programatorii Alexandru-Florin Vartic, Sorin Olexiuc, Răzvan Levarda și inginerul electronist Radu Mititelu.

„Supraviețuirea speciei umane ar putea depinde de capacitatea noastră de a empatiza; consider empatia un fel de stare de coerență cuantică la scară umană. În mod simbolic, am folosit empatia utilizatorilor instalației drept conținut pentru a influența condițiile de hrănire ale unei populații de microorganisme și lumina laser drept mediu purtător de conținut, sau altfel spus, informație. Vizitatorii expoziției sunt implicați ca subiecți umani ai experimentului, generatori de conținut, dar și observatori în timp real ai acestuia”, declară artista Marilena Oprescu Singer (aka Saint Machine).

„Sunetul are un rol extrem de important în cadrul proiectului, facilitând pe de-o parte inducția senzorială și conectarea la un substratum fluctuant ce ține de spațiul arhaic/primordial cu care, din păcate, pierdem contactul de adâncime. Progresul tehnologic și dinamica deja inerțială de transformare în «bio-mecanisme» schizoid-paranoide, ridică tot mai multe întrebări legate de libertate și etică, fiindcă substratumul haotic-arhetipal din care venim, ne pare tot mai străin, tulburător sau amenințător. Reacțiile paranoide la acest substratum dezvăluie această ruptură sau înstrăinare, iar asta duce negreșit la o cibernetizare a percepțiilor. Astfel se explică și relațiile tot mai deficitare sau disfuncționale cu mediul natural”, afirmă artistul Mitoș Micleușanu.

Motivația mea de a mă implica în acest proiect ce îmbină arta și stiința a fost printre altele și de a scoate în evidență latura umană a cercetării științifice. Percepția publicului larg despre știință este ca ceva greu de înțeles, poate chiar obscur. De regulă, prezentăm rezultatele științifice în reviste de specialitate, la conferințe științifice sau eventual unor potențiali beneficiari economici. Implicarea în astfel de proiecte ne dă șansa de a vorbi despre știință și unui alt gen de public. Rolul cercetătorilor este de a genera cunoaștere, iar cunoașterea trebuie să fie accesibilă întregii societăți”, afirmă cercetătorul Marian Zamfirescu.

I, Human a mai fost prezentat cu sprijinul Institutului Cultural Român la nivel internațional la ARS ELECTRONICA 2019, în cadrul conceptului curatorial Human Limitations – Limited Humanity și a Platformei Europene pentru Umanism Digital, iar pe plan local la festivalul de artă new media RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities. Partea de cercetare a instalației I, HUMAN a demarat în august 2018 în cadrul Fusion – un program de rezidențe artistice în institutele de cercetare de la Măgurele, organizat de Fundația9. În luna februarie 2019 proiectul a fost expus în etapa de “work in progress” în cadrul expozitiei Fusion la Rezidența BRD-Scena9 cu sprijinul EXPO ARTE, apoi cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Madrid instalația a participat la Festivalul de Artă New Media și Audio-Vizuală MADATAC, la Medialab-Prado, Madrid. De asemenea, procesul de lucru și partea de cercetare artistică a proiectului I, HUMAN a fost prezentată în cadrul Encuentro AVLab – Albert Merino y Saint Machinela Medialab-Prado.

I, HUMAN este un proiect produs de Asociaţia Culturală ARTMIX, organizație cu o experiență de peste 10 ani în proiecte de artă urbană, multimedia și curatoriat, printre care menționăm TUMULT.space (București 2018), Feed Meși Hybrid Sensorium la Ars Electronica Festival (Linz, 2015, 2017), Urban Art - Festival de proiecții arhitecturale (București, 2007, 2008, 2009), Who’s Afraid of Glass, de Ioan Nemțoi la Museum Quartier (Viena, 2007), Arhiva de Artă Contemporană Artmix, peluza TNB (București, 2006), 1200°C, Librăria Cărturești Verona, Galeria Nemțoi și spațiul public (București, 2005).

Organizat cu sprijinul: INSTITUTULUI CULTURAL ROMÂN

Partener de cooperare: CETAL – CENTRUL PENTRU TEHNOLOGII AVANSATE CU LASERI din cadrul INFLPR – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiației

Echipa CETAL și rolul membrilor echipei in proiectul I, HUMAN:

Marian ZAMFIRESCU – programarea software pentru controlul laserului și al măștilor, Bogdan-Ștefăniță CĂLIN – construcția microscopului optic pentru vizualizarea miro-organismelor acvatice, Cristian BUTNARU – chip-uri microfluidice pentru microscopie optică, Mihai ȘERBĂNESCU – electronica de control al laserului.

Centrul pentru Tehnologii Avansate cu Laserul – CETAL, este cel mai nou departament al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare penru Fizica Laserilor, Plasmei și RadiațieiINFLPR. CETAL reprezintă cea mai importantă investiție cu finanțare integral românească în domeniul dezvoltării tehnologiilor bazate pe laseri. Infrastructura CETAL a fost înființată în 2014 și reprezintă un centru de cercetare în domeniul laserilor unic în Europa centrală, de sud și de est. Centrul a fost creat simultan cu demersurile de atragere a proiectului ELI-NP în România, laserul CETAL-PW aflat în dotarea centrului fiind parte a strategiei de dezvoltare a laserilor de mare putere la noi în țară. La laserul CETAL-PW se desfășoară experimente de accelerare de particule pentru simularea radiațiilor cosmice și testarea în laborator a echipamentelor pentru misiunile spațiale, generarea de surse de raze X coerente si metode de imagistica de raze X cu contrast de faza pentru aplicații in medicina, experimente de comprimare de puls optic pentru dezvoltarea viitoarelor generații de laseri de mare putere. Tot aici are loc pregătirea viitoarelor experimente de la laserul ELI-NP.

Mulțumiri speciale D-nei Paulina Anastasiu, director al Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București care ne-a oferit consiliere pentru componenta de microbiologie a experimentului și elevelor Alexia Maria Popescu, Teodora Portase și Andreea Sima de la Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele, care au contribuit la construirea microscopului optic.


Pentru mai multe informații:

+40728 858 588/ Marilena Oprescu Singer

alte proiecte Saint Machine: www.saintmachine.ro

film de prezentare I, HUMAN @Ars Electronica: https://www.facebook.com/watch/?v=436359540336572

fragment timelapse experiment: https://www.facebook.com/SaintMachine/videos/523794375062718/

credite fotografii: Black Horse Mansion, CETAL, Ars Electronica, RADAR Bucharest