Holocaustul în România – educaţie și locuri ale memoriei

Holocaustul in Romania - educatie si locuri ale memoriei Holocaustul in Romania - educatie si locuri ale memoriei

Joi, 29 septembrie 2016, Muzeul Memorial al Holocaustului, de la Paris – Mémorial de la Shoah –,  găzduiește o dezbatere cu tema „Holocaustul în România - educaţie și locuri ale memoriei", organizată de Institutul Cultural Român de la Paris, în parteneriat cu Mémorial de la Shoah și Ambasada României în Franţa.

Evenimentul se desfășoară sub egida preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru  Memoria Holocaustului (IHRA) și își propune să pună în discuţie felul în care România abordează memoria și istoria Holocaustului petrecut pe teritoriul său.

După mai bine de 70 de ani, locurile masacrelor au devenit locuri ale reculegerii și ale comemorării pentru victime și descendenţii acestora, care, în marea lor majoritate, nu mai locuiesc în România. Se va discuta despre relaţia populaţiilor locale cu aceste locuri ale memoriei, despre Holocaust ca punct de reper pentru valorile civice și morale din România și despre ce are de învățat o societate în urma tragicei experiențe a Holocaustului.  Acest eveniment este o ocazie pentru a reflecta și a împărtăși felul în care discursul public despre Holocaust este articulat în România.

La această dezbatere și la discuţiile cu publicul participă Radu Ioanid, istoric, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale a Muzeului Memorial al Holocaustului, din Statele Unite (USHMM), Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel", și Mihai Dinu Gheorghiu, autor a numeroase studii despre sociologia culturii și memoria Holocaustului, cercetător la Centrul de sociologie europeană de la Paris și profesor la Universitatea din Iași. Intâlnirea este moderată de Sebastian Reichmann, scriitor.

Mémorial de la Shoah l-a invitat pe tânărul regizor Romulus Balazs pentru a prezenta, în premieră în Franţa, extrase din recentul său film documentar „Amintiri din Iași", care relatează experienţa sa de cercetare a locurilor memoriei Pogromului de la Iași. 


Radu loanid, doctor în istorie al Scolii de Înalte Studii în Știinţe Sociale de la Paris, este directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale a Muzeului Memorial al Holocaustului, din Statele Unite (USHMM). A fost vicepreședintele Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, prezidată de Elie Wiesel (2003–2004). Distins cu titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor și al Literelor, Radu Ioanid este autorul a numeroase lucrări, dintre care: La Roumanie et la Shoah: Destruction et survie des Juifs et des Tsiganes sous le régime Antonescu, 1940–1944 (Maison des Sciences de l'Homme, 2002), Le Pogrom de Jassy: 28 Juin–6 Juillet 1941 (Calmann-Lévy, 2015), Securitatea și vânzarea evreilor. Istoria acordurilor secrete dintre Romania și Israel (Polirom, 2015).

Alexandru Florian, profesor de ştiinţe politice şi specialist al tranziţiei politice în ţările Europei de est, este directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel". Alexandru Florian este autorul a numeroase lucrări despre Holocaustul din România. 

Mihai Dinu Gheorghiu, autor a numeroase studii despre sociologia culturii și memoria Holocaustului, este cercetător la Centrul de Sociologie Europeană de la Paris și profesor la Universitatea din Iași. A fost membru al Comisiei Wiesel pentru studierea Holocaustului în România.

Născut în România, Sebastian Reichmann este scriitor și psihoterapeut. Hărţuit de cenzura comunistă, părăsește România și se instalează la Paris în 1973. A publicat numeroase volume de poezie în limba franceză.  A obținut titlul de doctor în psihologie socială la EHESS (École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris) și, după un an de studii postdoctorale la Universitatea din Berkeley, Reichmann a lucrat ca cercetător asociat la CNRS (Centre national de la recherche scientifique, Paris) și apoi ca cercetător în mediul spitalicesc. A tradus în limba franceză mai mulți poeţi români și americani contemporani.

Romulus Balazs este cineast. Născut în România în 1981, ajunge în Franţa în 1984. După studii la Arts & Métiers de la Paris, interesat de istoria recentă a României și începând să studieze tehnicile cinematografiei, se gândește la realizarea unui film cu această temă. În 2016 realizează și autoproduce primul său film documentar, Amintiri din Iași, în care relatează experienţa sa de cercetare a locurilor memoriei Pogromului de la Iași.