„Hamlet” în trei personaje – spectacol românesc la Festivalul Internaţional Shakespeare de la Gdańsk

În perioada 27 iulie – 5 august 2018 are loc la Gdańsk cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Shakespeare”, considerat una dintre manifestările teatrale majore din Polonia.

Mai mult, în luna septembrie a anului trecut, Festivalul „Shakespeare” de la Gdańsk a primit titlul de Cel mai bun festival de teatru din Europa, EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), din partea Asociaţiei Europene a Festivalurilor, cu sprijinul Comisiei Europene şi a Parlamentului European.

Principala secţiune concurs din Festival, intitulată ShakespeareOFF, este deschisă atât teatrelor profesioniste, cât și celor independente și creatorilor individuali, care au pregătit evenimente artistice bazate pe creația lui William Shakespeare. Formele acceptate sunt dintre cele mai diverse: spectacole dramatice de formă redusă, monodrame, teatru de stradă, dans, pantomimă, teatru de păpuși, performance, happening, stand-up.

Anul acesta, din România, în secţiunea ShakespeareOFF a fost selectat spectacolul Hamlet,după William Shakespeare, în regia şi interpretarea artiştilor români Alina Berzunţeanu, Richard Bovnoczki şi Peter Kerek, producţie a companiei independente „UNTEATRU” din Bucureşti.

Actorii vor susține două reprezentaţii în data de 2 august, pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdańsk.

Spectacolul Hamletal companiei „UNTEATRU” propune urmărirea acţiunii acestei celebre drame, strict din interiorul lui Hamlet. „Încercând să se răzbune pe cel care i-a ucis tatăl, Hamlet ajunge să se răzbune pe el însuşi până ce ajunge la tăcere.”

Institutul Cultural Român de la Varşovia este un partener de tradiţie al Festivalului „Shakespeare” de la Gdańsk, precum şi al Teatrului Shakespearian din Gdańsk, un efect ale acestei colaborări fiind prezenţa frecventă în Festival a unor spectacole din România, precum şi amplul proiect intitulat „Sărbătoarea Culturii Române la Gdańsk – două săptămâni de evenimente românești la Marea Baltică”, derulat în vara anului 2015.