G.M. Cantacuzino: arhitectura demnității

Influentul arhitect George Matei Cantacuzino, artist care a excelat depotrivă în pictură și literatură, este celebrat la ICR Londra printr-un eveniment ce îşi propune să readucă în atenţia publicului britanic una dintre cele mai emblematice personalităţi culturale ale României interbelice. Seara va debuta cu lansarea cărții lui Ion Mihai Cantacuzino - "A Prince Among Communists. From the Belle Époque to the People's Republic (Romania 1899 - 1960)", o cronică a vieţii cunoscutului arhitect, inclusiv a anilor de detenție și marginalizare din timpul dictaturii comuniste, prezentată de fiul său Șerban Cantacuzino, el însuși arhitect. Evenimentul se va încheia cu proiecţia filmului "Letters from George", un documentar realizat de George Rowell.

George Matei Cantacuzino (1899, Viena -1960, Iaşi) a fost o personalitate complexă, în acelaşi timp artist, arhitect, scriitor, pictor, filozof şi profesor universitar. Prin filierele paternă şi maternă şi, mai tirziu, din partea soţiei, s-a înrudit cu o serie de personalităţi marcante precum Martha Bibescu, domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbey, Nicolae Ghika-Budeşti şi cu pictorii Theodor Pallady, Puvis de Chavannes şi Theodore Chasseriau. A proiectat câteva dintre cele mai semnificative edificii ale vremii - Banca Chrissoveloni din Bucureşti, blocurile Kretzulescu din Piaţa Amzei, şi a girat proiectul de restaurare a Palatului Mogoşoaia. De asemenea, a publicat numeroase lucrări teoretice, printre care "Introducere în studiul arhitecturii" (1926), "Arcade, firide, lespezi" (1932) şi "Despre o estetică a reconstrucţiei" (1947). Regimul comunist l-a condamnat la muncă silnică între 1948 şi 1953, şi i s-a interzis să părăsească ţara după ce a fost eliberat. În 1956, în sala de expoziţii din Parcul Herăstrău, s-a deschis o expoziţie de pictură G.M.Cantacuzino, cuprinzând 150 de tablouri. În cuvântul de deschidere, Tudor Arghezi a spus: "Mai-nainte de a fi cutezat să ies în public cu asemenea semne, notate pe o hârtie, venisem să văd ce a mai putut să izbutească, după atâţia ani de tăcere a paletei, arhitectul, şi am plecat din mijlocul tablourilor lui, concentrate ca niste sonete, mai curat şi mai întinerit. Fiecare din poemele în culori, din jurul nostru, surprinde sensibilităţi şi rosteşte, parcă pe şoptite, farmecul pământului românesc." Expoziţia a adunat atât de multă lume încât autorităţile suspicioase au închis-o după câteva zile. G.M. Cantacuzino s-a stins din viaţă la Iaşi în 1960.

Documentarul "Letters from George" se concentrează pe cei douăzeci de ani de încercări ale lui George Matei Cantacuzino de a se reuni cu familia care se refugiase în Anglia cu puțin timp înainte de izbucnirea Celui De-al Doilea Război Mondial.  Amintirile acestei perioade sunt reconstituite prin scrisorile trimise familiei și prietenilor, unele deja publicate.

După ce a supravieţuit timp de șase ani în cea mai dură închisoare a României comuniste, cu sănătatea distrusă în lagărul de muncă forţată de la Canalul Dunăre - Marea Neagră, George Matei Cantacuzino s-a stins în chilia unui călugăr de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Volumul "A Prince Among Communists. From the Belle Époque to the People's Republic (Romania 1899 - 1960)" istorisește o viață excepțională într-o Românie care se transformă radical de la un deceniu la altul.

Fiul lui G. M. Cantacuzino, Șerban Cantacuzino, CBE, D Univ. (York) FSA MA FRIBA, este un arhitect şi scriitor foarte apreciat, membru proeminent al Societăţii Enescu din Londra şi membru fondator al organizaţiei Pro Patrimonio.George Rowell este strănepotul lui George Matei Cantacuzino și initiator al documentarului dedicat ilustrului arhitect, la care a colaborat cu tânărul cineast Milo Sumner. George Rowell a studiat istoria la Universitatea din Leeds, iar în prezent lucrează în domeniul teatral.

Când: Marţi, 5 iulie, 7pmUnde: ICR Londra, 1 Belgrave Square

Intrarea este liberă, dar vă rugăm să vă rezervați locurile pe Eventbrite.