George Banu – omagiat la Academia Română

George Banu - omagiat la Academia Romana

Reputatul eseist și teatrolog George Banu a fost omagiat marţi, 23 octombrie, la Academia Română, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.

În cadrul unei sesiuni aniversare organizate de Secţiile de Filologie şi Literatură şi Arte, Arhitectură şi Audiovizual ale Academiei Române, personalitatea lui George Banu a fost elogiată de preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion, de Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al prestigioasei instituţii, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, şi profesorul Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române.

În cadrul evenimentului de la Academia Română a avut loc lansarea celor trei volume ale antologiei Pagini alese (1- Eseuri; 2 - Studii, 3 - Mărturii), apărute la Editura Nemira.

Institutul Cultural Român, prin reprezentanța de la Paris, l-a omagiat pe George Banu, în luna septembrie a acestui an, printr-un spectacol aniversar ce a avut loc în sala Bizantină din Hôtel de Béhague – reședința Ambasadorului României în Franța.

Desfășurată sub motto-ul „Prietenia… și clipa care face ca totul să conteze!”, seara dedicată lui George Banu a avut ca punct cardinal semnul prieteniei care unește personalități din lumea muzicii, a teatrului, a cărții, în jurul celui care este dramaturgul, scriitorul, eseistul George Banu, o personalitate unică și singurul critic de teatru membru al Academiei Române. Fiecare invitat a fost legat intrinsec de persoana și cariera lui George Banu prin fire vizibile în lumea culturală europeană, și prin firele invizibile, dar la fel de solide, ale prieteniei.

Prezentă la evenimentul de la Academia Română, doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, a declarat: „George Banu este unul dintre ambasadorii culturali ai României în Franța și în lume. Este unul dintre acei mari români trăitori la Paris și deopotrivă prieten drag al Institutului Cultural Român. La inițiativa ICR, cu sprijinul MAE, academicianul George Banu a primit, în an Centenar, o disctincție de onoare, precum și titlul de ambassador onorific al României, ca recunoaștere a meritelor sale în promovarea culturii naționale”.

Născut în 1943, la Buzău, George Banu locuiește și trăiește la Paris din 1973. Profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle - Paris 3, el este autorul mai multor eseuri fundamentale despre teatru, arte, călătorii imaginare într-un Paris foarte personal, dar și creatorul Academiei experimentale a teatrelor, împreună cu Michelle Kokosowski, și co-director al revistei Alternatives théâtrales, cu Bernard Debroux.

Distins cu numeroase premii, Doctor Honoris Causa al mai multor universități, cetățean de onoare al mai multor orașe din lume, membru de onoare al Academiei Române, ofițer al Ordinului Artelor şi Literelor, George Banu este şi câştigătorul, în 2014, al Marelui Premiu al Academiei Franceze pentru Francofonie. Conduce revista Alternatives theatrales şi colecţia Le Temps du theatre la Editura Actes-Sud. La Editura Nemira a mai publicat volumele Arta teatrului (coautor Mihaela Tonitza-Iordache), Repetiţiile şi teatrul reînnoit, Spatele omului, Dincolo de rol sau actorul nesupus şi este autorul textelor din albumul de fotografie Hamlet Machine de Mihaela Marin (2007).