Galeria Valérie Delaunay de la Paris consacră o expoziţie lui Radu Belcin, Andrei Berindan și Flaviei Pitiș

Galeria Valerie Delaunay de la Paris consacra o expozitie lui Radu Belcin, Andrei Berindan si Flaviei Pitis

Incepând cu 11 mai 2017, Galeria Valérie Delaunay va găzdui timp de trei luni cinci pictori români: expoziţia „L’Echo des murmures. (Ecoul murmurelor) are ca subtitlu „Priviri ale scenei contemporane românești” și este structurată în două capitole. „Capitolul I”, primul voleu al acestui diptic expoziţional este consacrat pictorilor Radu Belcin, Andrei Berindan și Flavia Pitiș și se va desfășura de la 11 mai la 17 iunie 2017.

Curatorul expoziţiei, Théo-Mario Coppola, opinează că, deși formaţi la academiile de artă de la București și Timișoara, cei trei pictori care vor expune în Capitolul I al expoziţiei beneficiază de interesul pentru pictura românească contemporană pe care Scoala de la Cluj l-a creat la nivel internaţional. „Această tânără comunitate artistică – Scoala de la Cluj – numără azi pictori recunoscuţi, care au contribuit la creșterea interesului pentru pictura românească. Unii dintre ei se bucură de o recunoaștere internaţională: Adrian Ghenie, Victor Man, Serban Savu sau Ciprian Mureșan, recentul laureat al celei de-a X-a ediţii a Premiilor pentru desen contemporan acordate de Fundaţia Daniel şi Florence Guerlain. Această prezenţă internaţională a artiștilor români ai Scolii de la Cluj a dinamizat de asemenea scena artistică bucureșteană, unde lucrează Bogdan Vlăduţă (prezent în al doilea capitol al expoziţiei), precum și întregul spaţiu artistic românesc, vast și diversificat, pe care publicul îl va descoperi în lucrările cuplului Flavia Pitiș și Radu Belcin, care trăiesc și lucrează la Brașov, sau ale lui Andrei Berindan, care trăiește la Baia Mare.

Ceea ce îi unește pe acești artiști este puterea de a fi transformat formaţia lor academică sub influenţa unei moșteniri culturale și artistice puternice, intrând în rezonanţă cu istoria ţării lor”, spune curatorul.

Radu Belcin și Flavia Pitiș sunt doi foarte talentaţi reprezentanţi ai neo-realismului românesc. Pentru această expoziţie, Radu Belcin este prezent în special cu ultimele lucrări ale seriei « Exercices for a beautiful day » și inaugurează în acelașii o alta « Morning trip ».

Andrei Berindan este prezent la Paris cu seria de desene « The transformation of an imaginary cube », care reprezintă copii singuri în faţa unor forme geometrice desenate cu cretă albă. Pentru Andrei Berindan, personajele reprezentate sunt traversate de mai multe temporalităţi, dând lucrărilor o amprentă enigmatică.

Flavia Pitiș prezintă la Galeria Delaunay o nouă serie de desene intitulată « Subtle truth ». Intr-o atmosferă suprarealistă, cvasi cinematografică, figuri feminine apar acoperite de obiecte-măști. Această asociere cel puţin stranie creează un univers imaginar în care spectatorul este invitat să pătrundă pentru o întâlnire cu sine.

Expoziţia este organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Paris și cu sprijinul Ambasadei României în Franţa.

Galerista Valérie Delaunay, pasionată de arta contemporană românească, este proprietara unui spaţiu expoziţional cochet situat în imediata apropiere a Muzeului de Artă Modernă a Centrului Pompidou.

Mai multe informaţii: www.icr.ro/paris, www.valeriedelaunay.com, Contact: doinamarian@institut-roumain.org