Galeria Sabot la târgul de artă LISTE din Basel

Galeria Sabot la targul de arta LISTE din Basel

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, galeria Sabot din Cluj-Napoca va participa în perioada 13-19 iunie 2016 la târgul de artă LISTE din Basel, Elveția, cu un proiect care include lucrări ale artiștilor Nona Inescu (RO, 1992), Vlad Nancă (RO, 1979) și  Alexandra Zuckerman (IL, 1981). 

LISTE este unul dintre cele mai importante târguri de artă din lume și, cu siguranță, cel mai prestigios în rândul generației tinere de artiști și galerii internaționale. Misiunea organizatorilor este promovarea celor mai inovatoare galerii tinere și introducerea lor în circuitul internațional. În fiecare an sunt alese un număr de aproximativ 80 de galerii din peste 30 de țări. Inaugurat în 1996 la inițiativa unor tineri curatori,ce doreau să aducă un suflu nou pe scena artei contemporane, Liste s-a afirmat în cei 20 de ani de existență atât prin vitalitatea artei promovate cât și prin calitatea acesteia.

De la înființarea LISTE,  trei galerii românești s-au numărat printre participanți - Galeria Plan B, Galeria Andreiana Mihail și galeria Sabot , Sabot fiind selectată anul acesta pentru a cincea oară. În 2013 și 2015, galeria Sabot a fost desemnată de publicația Modern Painters din New York drept una dintre cele mai bune 500 de galerii din lume.  

Asociația Sabot s-a înființat în anul 2009 la Cluj-Napoca cu scopul de a promova arta contemporană și de a oferi tinerilor artiști suportul și vizibilitatea de care au nevoie la început de carieră și a fost prima instituție care și-a început activitatea în clădirea fostei fabrici de pensule din Cluj în martie 2009. De atunci și până în 2016, asociația a organizat (sub titulatura 'galeria Sabot' - proiect coordonat de curatorul Daria Dumitrescu) peste 35 de expoziții în Fabrica de Pensule, a participat la 25 de târguri internaționale de artă (la New York, Paris, Londra, Miami, Basel, Torino, Viena, Marsilia, etc.). În 2013 și 2015, galeria Sabot a fost desemnată de publicația Modern Painters din New York drept una dintre cele mai bune 500 de galerii din lume.

Vlad Nancă este un curator și artist contemporan român ale cărui lucrări surprind prin varietatea și ineditul abordării actului artistic. Pasionat de fotografie și urbanism, lucrările sale includ adesea simboluri sociale și culturale, menite să evoce trecutul recent al României, cât și actualele schimbări climatice. Fondator al blogului Bukres și o prezență constantă la cele mai importante târguri de artă contemporane, Vlad Nancă duce de asemenea o muncă de susținere a tinerilor artiști în devenire, oferindu-le acestora spații de expunere neconvenționale  precum („home galleries" 2020 home gallery, Apartamentul 17). Portofoliul acestuia cuprinde lucrări precum:  „Nebula", „Glimpse into the Infinite", „Commemora", prezentate deja publicului european. Prezența lui Vlad Nancă în cadrul târgului Liste reprezintă o dovadă în plus a recunoașterii de care se bucură artistul pe scena artei contemporane și a interesului pe care lucrările sale îl trezesc în rândul publicului amator de artă, cât și al curatorilor și colecționarilor.

Nona Inescu este una dintre cele mai promițătoare tinere artistice ale momentului, care studiază și lucrează în monentul de față în București. A studiat la Chelsea College of Art & Design în Londra (Marea Britanie) și la Academia de Artă din Antwerp (Belgia). În prezent este studentă în cadrul Universităţii Naţionale de Artă din București. Lucrările sale de artă se află la confluența dintre design grafic, fotografie și obiect. Unul dintre cele mai importante proiecte ale artistei l-a reprezentat expoziția Megatron, realizată alături de artiștii Adrian Dan și Răzvan Boar și găzduită de către ICR Viena în vara anului 2015.

Alexandra Zuckerman a studiat la Academia Bezalel din Ierusalim și la Städelschule din Frankfurt am Main, urmând să expună începând din 2006 în diferite galerii și centre de artă din lume: kim? (Riga, 2016); Fanta Spazio (Milano, 2015); Sabot (Cluj-Napoca, 2015); Galleri Riis (Stockholm, 2015); Magasin III (Stockholm, 2014); Galerie Noga (Tel Aviv, 2013); Galerie Christian Nagel (Berlin, 2008). În 2014, Zuckerman a fost artist în rezidență la Iaspis - programul național suedez de granturi pentru artele vizuale și aplicate. Alexandra Zuckerman va prezenta la LISTE o selecție de lucrări co-produse de galeria Sabot și Centrul de Artă Contemporană kim? din Riga și prezentate anterior într-o expoziție care a avut loc la la Muzeul de Artă Decorativă și Design din capitala Letoniei, în februarie 2016.