Galeria Mobius participă la târgul de artă Contemporary Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul susține prezența Galeriei Mobius la târgul de artă Contemporary Istanbul, ce va avea loc în perioada 12-15 septembrie 2019 la Centrul Expozițional Internațional Lutfi Kırdar. Galeria Mobius se află în premieră la Istanbul și va fi reprezentată de Roxana-Mihaela Gamarț și Roman Tolici.

Târgul de artă Contemporary Istanbul reprezintă un spațiu dinamic de interacțiune, o platformă de colaborări internaționale. În 2018, târgul a primit peste 70.000 de vizitatori. Anul acesta vor fi prezenți peste 500 de artiști, 75 de galerii, cu peste 1400 de lucrări, din 22 de țări: Argentina, Austria, Franța, Germania, Iran, Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Elveția, Chile, Anglia, Georgia, România, Africa de Sud, Coreea de Sud, Rusia etc. În cele patru zile ale Contemporary Istanbul, artiștii vor participa la discuții și evenimente, iar reprezentanții galeriilor vor avea întâniri cu persoane din mediul artistic turc și străin, în vederea inițierii unor colaborări.

Expoziția care va fi prezentată la Istanbul de Galeria Mobius se intitulează „Under the same Starry Night”/„Sub aceeași noapte înstelată” și este o expoziție de grup, realizată de patru artiști români: Roman Tolici (pictură-colaje), Andrei Gamarț (pictură), Bianca Mann(sculptură) și Sándor Szász(colaje).

Toți artiștii abordează narațiuni speculative despre viitor și rolul umanității în el. „Under the same Starry Night”/„Sub aceeași noapte înstelată” însumează practici individuale ale artiștilor într-o viziune colectivă, creând astfel o descriere cuprinzătoare a civilizației umane, a peisajului precar și prăpăstios al zilelor noastre. Expoziția răspunde preocupărilor societății contemporane la nivel global, dar o face prin intermediul diverselor practici artistice care acționează ca o lupă aplicată diferitelor idei cheie. Cei patru artiști privesc asupra anxietății colective pentru un viitor care s-a transformat în prezent. Patru fire se împletesc într-o tapiserie complexă de idei speculative, temeri și ecouri.

Mobius Gallery a fost fondată în 2015 de Roxana Gamarț, la București, din dorința de a prezenta expoziții de artă contemporană la calitate muzeală, orientate spre Europa de Est. Galeria prezintă un program dinamic care explorează narațiuni, adesea neglijate, ale artei contemporane din Europa de Est și facilitează schimbul de idei. Încă de la fondarea sa, Mobius s-a poziționat drept unul dintre cele mai importante spații de artă contemporană din România. În 2016, galeria a prezentat pentru prima dată în România grupul artistic AES + F cu un spectacol solo „Inverso Mundus”, curatoriat de David Elliott, urmat de un proiect special în cadrul Art Safari 2017, cu o premieră a instalației pe mai multe canale, „Allegoria Sacra”. Galeria a publicat, de asemenea, cataloage ale artiștilor Roman Tolici, Lea Rasovszky, Andrei Gamart, Anna Kohodorkovskaya, Sándor Szász. În 2018, Mobius a găzduit una dintre cele patru expoziții ale Bienalei București. Mobius lucrează cu cele mai importante colecții private din România, precum Colecția Ovidiu Șandor, Colecția Daniel Ștefănică, Colecția Avium, Colecția Creoșteanu. O parte din misiunea galeriei este, de asemenea, cultivarea de noi colecționari în regiune printr-un program variat de evenimente, discuții curatoriale și publicații. Printre proiectele speciale ale Galeriei Mobius se numără: Mobius Art Talks: o serie de întâlniri cu profesioniști din alte domenii decât cel al artei; Mobius C’Arte: primul târg de carte de artă din România dedicat umplerii spațiului dintre arta contemporană și public; ArtSavvy with Irina Moreno: MA în Artă Contemporană, Institutul de Artă Sotheby’s din Londra - o serie de cursuri care urmăresc mecanismele pieței de artă; Mobius Art Week: o serie de evenimente pentru celebrarea artei contemporane din București; Collecting Contemporary Art: un proiect în desfășurare ce documentează poveștile celor mai proeminenți colecționari de artă din România; How Deep Is Your Art?: o serie de prelegeri susținute de artiști; The Beauty & The Sound of Inverso Mundus: eveniment mix media în parteneriat cu SoNoRo; Lines of Thought o expoziție de grup semnată de Lea Rasovszky & Anna Khdorkovskaya, eveniment colateral în cadrul Art Encounters etc.