Galeria Anca Poterașu, la Târgul Internațional de artă contemporană ARCOlisboa

În perioada 25-28 mai 2023, Galeria Anca Poterașu participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, la Târgul Internațional de artă contemporană ARCOlisboa, aflat la cea de-a VI-a ediție în capitala Portugaliei. Galeria va prezenta lucrările artistelor Oana Coșug și Yasmina Assbane.

Datorită faptului că Lisabona este una dintre capitalele culturale europene care atrage un număr din ce în ce mai mare de colecţionari de artă şi tineri artişti, renumitul târg internațional de artă ARCOmadrid s-a extins din 2016 și la Lisabona, unde este organizat în colaborare cu Primăria din Lisabona şi Fundația EDP, la Cordoaria Nacional – fostă fabrică regală de frânghii pentru corăbii, transformată într-un spațiu pentru târguri și expoziții neconvenționale.

Galeria Anca Poterașu înființată în luna mai 2011 se conturează în jurul nucleului său: artiștii de artă vizuală contemporană din Romania. Susține artiștii și procesul lor de creație pe termen lung, fie că este vorba de pictură, creații multimedia, sculptură, performance, fotografie, sound-art sau artă-video. Anca Poterașu, membru fondator al Asociației Române de Artă Contemporană, a demarat unul dintre primele proiecte de rezidențe artistice internaționale în România, proiect finantat de EEA Grant din cadrul programului RO _ CULTURE. Galeria Anca Poterașu a realizat peste 60 de expoziții cu un program curatorial de excepție, printre care și proiectul „ARAC Project Space” desfășurat cu succes în Leipzig. În 2021, proiectul a continuat cu organizarea de rezidențe artistice în Bruxelles, cu o expoziție într-un spațiu central de artă din capitala belgiană. Colaborările sale cu instituții precum Guvernul Romaniei, Institutul Cultural Roman, Ambasada Germaniei în București, Institutul Cultural Goethe, Institutul Cultural Francez, Institutul Maghiar din Bucuresti, Forumul Cultural Austriac în Bucuresti, sau participarea în cadrul Alianței Europene de Academii de Artă, poziționează Galeria Anca Poterașu printre cele mai importante spații de artă din România.

Oana Coșug (n. 1979 în România) trăiește și lucrează la Bruxelles, Belgia. A studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din București, după care și-a continuat studiile la Bruxelles. În 2009 a obținut un master în Teoria și Practica Artei la Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles. A avut numeroase expoziții colective la Bruxelles (B-Gallery, Galerie Actionfields, Art'Contest, Croxhapox din Gent, Galerie d'Ys și Artitude), și la București (MNAC, Apollo, Galeria Assemblage, Căminul Artei etc.). Expoziții personale (selecție): Landscape (Galeria Artitude, Bruxelles, 2015), Drawings (ICR Tel Aviv, Israel, 2014), Paintings / Drawings (Muzeul de Artă Vizuală, Galați, 2012), Blue face (Galeria Artsenzafine, Milano, 2010), My shadow (Galeria Artsenzafine, Tokyo, Japonia, 2008), ExPosition (Atelier 35, București). A fost prezentă în diferite rezidențe de artă (Destelheide, Tescani, Delta Dunării, Gent) și a participat în 2012 la expoziția organizată de CanvasCollectie / The RTBF Collection la Bozar. I se acordă, în același an, Premiul I în cadrul Bienalei Internaționale de Desen Contemporan Namur, Belgia (ex aequo: Oana Coșug și Anya Belyat-Giunta).