Gală de deschidere a Anului Centenar la Teatrul Național

Celebrarea Centenarului Marii Uniri a început, cu fast, pe 26 noiembrie 2017, la Sala mare a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), cu un spectacol regizat de Ion Caramitru, la care au participat numeroase personalități din lumea culturală, politică, alături de reprezentanți ai corpului diplomatic. Mari artiști, invitați prin Artexim, producător al Festivalului „George Enescu“, au fost prezenţi la gala de deschidere a Anului Centernar : Piotr Beczała, Michael Barenboim, Ştefan Pop, Julian Rachlin, Ştefan Tarara, Kristīne Opolais, Adela Zaharia, alături de Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Măcelaru. Au impresionat, în timpul concertului, videoproiecțiile de pe un perete video circular din spatele scenei Sălii Mari a Teatrului Național, dar și videoproiecțiile de pe exteriorul clădirii Teatrului Național București, care au rulat în mod spectaculos întreaga seară. La începutul concertului, imnul României a fost interpretat de Ștefan Pop și de Adela Zaharia, după care programul galei a inclus capodopere de Bach, Doga, Donizetti, Enescu, Ligeti, Porumbescu, Puccini, și Rogalski, interpretate de marii artiști invitați.

La concertul dedicat lansării Anului Centernar au participat, printre alte personalități, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, Augustin Lazăr, procurorul general al României, Liliana Țuroiu, președinte al Institutului Cultural Român, Mirel Taloș, vicepreședinte ICR, Georgică Severin, președintele SRR, Felix Rache, consilier de stat , E.S. Michele Ramis, ambasadoarea Franței în România, E. S. Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii în România, E.S. Anneli Lindahl Kenny, ambasadoarea Suediei în România, senatorul Ecaterina Andronescu, președintele Emil Constantinescu, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, naistul Nicolae Voiculeț, Beatrice Rancea, manager interimar ONB, scriitorul Matei Vișniec.

Invitat de amfitrionul serii, regizorul Ion Caramitru, ministrul Culturii Lucian Romașcanu a subliniat, în alocuțiunea sa, că Unirea care a avut loc acum 100 de ani a marcat evoluția poporului român și este definitorie pentru identitatea noastră națională. „Marea Unire din 1918 a fost posibilă pentru că românii au fost capabili să se unească în spatele unui ideal național, să-și urmărească plini de încredere și voință un proiect național în care cu toții credeau și să arate întregii Europe că știu să se poarte ca o națiune mândră. Ne aflăm astăzi în sala Teatrului Național, unul dintre puținele locuri în care românii au putut să-și exprime profundul dezacord față de o perioadă grea din istoria României, o dictatură. Acest lucru a arătat că românii știu să lupte, să înfrunte demni momente grele și să fie uniți. Eu cred că sărbătoarea Centenarului trebuie să fie în primul rând despre unitatea tuturor românilor. Despre solidaritate. Și despre o mai bună înțelegere între noi ca români, fie că vorbim despre românii de aici sau de cei de la capătul lumii. Suntem cu toții români. În definitiv, Centenarul trebuie să fie un moment despre reconstrucția mândriei noastre ca popor care a trăit aici, între aceste hotare, dintotdeauna“, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale.

La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României, a reamintit că atunci când a decis ca 1 Decembrie să fie Ziua Naţională a României, Adunarea Constituantă din anul 1991 a făcut o alegere înţeleaptă. „Neîndoielnic, prima decizie a Adunării de la Alba Iulia a fost aceea de unire a tuturor românilor, ca şi a teritoriilor locuite de ei într-un singur stat. Este, deci, just ca la 1 decembrie să celebrăm unificarea românilor într-o naţiune indivizibilă. Avem acum prilejul să recunoaştem în sfârşit că 1 Decembrie nu este numai ziua în care naţiunea s-a desăvârşit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiaşi stat, 1 Decembrie este deopotrivă şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul. Lecţia pe care ne-o transmit înaintaşii noştri de acum aproape un veac este că patriotismul trebuie să fie o alegere de fiecare zi, un referendum cotidian pentru democraţie, pentru drepturi şi libertăţi cetăţeneşti din ce în ce mai solide“.

Institutul Cultural Român face parte, prin vicepreședintele Mirel Taloș, din Comitetului interministerial pentru Centenar al cărui președinte este Șeful Executivului, Mihai Tudose, iar vicepreședinte este Lucian Romașcanu, ministrul Culturii. Din comitet mai fac parte câte un reprezentant al Departamentului pentru strategii guvernamentale, al Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Apărării și al Ministerului Afacerilor Externe.

ICR se implică intens, cu sute de proiecte derulate în țară sau în reprezentanțele sale din străinătate, pentru marcarea semnificativă a Centenarului Marii Uniri din 1918 și evidențierea unui secol de sincronizare a României moderne la marea cultură și civilizație a lumii. Acoperind domeniile marcante ale artei și științei, evenimentele marca ICR își propun să propage în lume aspectele sensibile ale evoluției noastre culturale, cu trăsături comune și diferențe specifice. Proiectele care urmează să fie organizate sau sprijinite de ICR sunt menite să ofere o imagine amplă a transformărilor culturale și identitare începute odată cu momentul Marii Unirii, sau să surprindă contextul său specific. Programul ICR include expoziţii cu tematică istorică, expoziţii de arte vizuale, lansări de carte, concerte, proiecții de film, spectacole de teatru, dar și alte evenimente complexe.

Institutul Cultural Român invită publicul său, atât din România, cât și pe cel din afara granițelor, să ia parte la proiectele și programele ce urmează să se desfășoare pe tot parcursul anului viitor.

Concertul dedicat lansării Anului Centenar de la Teatrul Național București a fost organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, alături de Primăria Mnicipiului București, în calitate de partener principal. Parteneri ai evenimentului au fost Artexim, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română“, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Istorie a României, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Teatrul Național București.

Muzeul Național al României a organizat expoziția de la etajul TNB, la care au participat, voluntar, membrii Asociației „Tradiția Militară”, îmbrăcați în costume de odinioară ale armatei române. Producatorul general al evenimentului a fost Artexim, videomapping-ul și proiecțiile video au fost realizate de Les Ateliers Nomad, iar focul de artificii, de la finalul spectacolului de pe esplanada teatrului, a fost oferit de Primăria Municipiului București prin ARCUB.