Funky Science/Fizica Povestită – Electricitate, atelier pentru copii cu ocazia Zilei de 1 Iunie la ICR Madrid

Institutul Cultural Român din Madrid sărbătorește Ziua Internațională a Copiilor și organizează, în parteneriat cu Fondul Științescu, un atelier de promovare a științelor dedicat celor mici. Evenimentul are loc sub auspiciile Ambasadei României la Madrid.

Funky Science/Fizica Povestită – Electricitate este un atelier practic de familiarizare a copiilor cu noțiuni de bază și fenomene din domeniul fizicii, al electricității. Atelierul va avea loc miercuri, 31 mai 2023, ora 18.00, la sediul ICR Madrid, cu participarea echipei de la Fundația Comunitară Vâlcea: Gabriela Solomon, coordonatoarea programului local și organizatoarea unei caravane STEM în județ și Ana Maria Stan, fizician, mentor și jurat al programului local și absolventă de Master în Nanoștiințe la Universitatea din Țara Bascilor.

În cadrul atelierului de știință se vor folosi kituri simple pentru a explica copiilor principii de electricitate. Se va vorbi despre cum se aprinde un bec, cum sunt prinse firele în ghirlandele luminoase din bradul de Crăciun și despre cum își pot face propriile circuite în serie și paralel. Profesoarele le vor arăta și alte experimente, cum ar fi levitatorul acustic sau hologramele.

Atelierul se va desfășura în limba română și este dedicat copiilor cu vârsta peste 8 ani.

Fondul Științescu - O idee, patru proiecte pilot și-un nume care vine de la verbul „a ști”

În 2014, Fondul Științescu era doar o idee. În 2015, devenea un plan al fundațiilor comunitare testat în București, Cluj-Napoca, Iași și Sibiu printr-un program pilot. Este o întreprindere educațională aparte pentru că adună în jurul său nu doar inovatori și oameni interesați de un proces de învățare relevant pentru copii, ci și susținerea comunității locale fără de care nu poate exista. Opt ani mai târziu, programul a devenit deja o mișcare națională a suporterilor educației STEAM – științe, tehnologie, inginerie, arte și matematică - în 16 comunități din țară, atât în mediul urban cât și în cel rural.

Inițiat de către Federația „Fundațiile Comunitare din România”, cu sprijinul strategic al Romanian-American Foundation și cu aportul antreprenorilor locali, Fondul Științescu este un program de finanțare pentru iniţiative educaţionale non-formale adresat tuturor celor care vor să transmită copiilor și tinerilor pasiunea lor pentru științe printr-o varietate de proiecte din domeniile STEAM.

Proiecte educaţionale sprijinite atât din mediul formal cât și în afara școlii vizează accesul la educație și creșterea interesului elevilor pentru științe într-un mod practic, prin experimente și prin implicarea lor activă.

Gabriela Solomon – Director de programe Fundația Comunitară Vâlcea. De profesie inginer diplomat, absolventă a Universității Politehnica București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, cu teza de licență despre dinamică moleculară realizată la Universitatea din Groningen. De asemenea, deține o certificare internațională în training și dezvoltare organizațională și una în management proiectelor. Experiență profesională: 15 ani în domeniul ONG (scriere și management de proiect, coordonare de fonduri de finanțare în domeniile educație și educație STEAM, mediu, social, managementul unui program de educație pentru tineri, managementul voluntarilor, coordonare de evenimente internaționale cu peste 600 de persoane), 5 ani de antreprenoriat, 8 ani de training și consultanță în domeniul formării profesionale a adulților.

Ana-Maria Stan s-a născut și a crescut într-un oraș aflat la poalele munților, unde pasiunea pentru știință și natură s-a înfiripat de la o vârstă fragedă. A urmat Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, profilul științele naturii, inspirată fiind de profesorul de fizică din școala gimnazială. Pasiunea pentru științele exacte, tehnologie și integrarea lor în viața de zi cu zi a crescut considerabil odată cu toate schimbările tehnologice apărute. Inspirată de profesorii de fizică pe care i-a întâlnit în timpul școlii, despre care spune că au fost pentru ea ca efectul fluture din teoria haosului, producând o mică schimbare într-un loc dintr-un sistem neliniar determinist, care a dus la diferențe mari într-o stare târzie. A urmat cursurile Universității din București, profilul fizică tehnologică. A lucra în cercetare în timpul masteratului. După 4 ani de studii și obținerea diplomei de inginer, a urmat un masterat în Nanoștiință la Universitatea din Țara Bascilor, Spania. După finalizarea masteratului, Ana Maria Stan s-a întors în orașul natal pentru a lucra de acasă în diferite domenii: IT, tehnologie, profesorat și nu în ultimul rând voluntariat la Fundația Comunitară Vâlcea, loc despre care spune că a găsit oameni impresionanți care fac lucruri extraordinare pentru cei din jur.

Formular de înscriere