FRANȚA. Scriitoarea Diana Bădica, la Festivalul Primului Roman de la Chambéry

Scriitoarea Diana Bădica participă la evenimente online în cadrul celei de-a 33-a ediții a „Festival du Premier Roman de Chambéry" (Festivalul Primului Roman), cu romanul său apărut la editura Polirom, în 2019, Părinți. Romanul său a cucerit grupurile de lectură în limba română din rețeaua Lectures Plurielles, prin analiza psihologică a personajelor principale ca și prin descrierea unei țări în plină tranziție politică și socială. Institutul Cultural Român de la Paris continuă să fie și în acest an partener al „Festival du Premier Roman de Chambéry", în condiții stricte de prevenire a răspândirii pandemiei. Festivalul, care trebuia să aibă loc inițial în luna mai acestui an, a fost amânat pentru toamnă, având loc între 9-11 octombrie 2020, într-o versiune redusă, o a doua parte fiind programată pentru luna noiembrie.

După un an în care România a fost invitată de onoare, prin participarea scriitorului român Iulian Bocai, anul acesta ICR Paris va promova în spațiul francez prezența virtuală a tinerei scriitoare Diana Bădica la trei evenimente care vor avea loc în cadrul festivalului, în cursul lunii noiembrie [condițiile existente, de prevenire a răspândirii pandemiei, au impiedicat prezența fizică a autoarei în luna octombrie, dar organizatorii au promis organizarea unor evenimente online, dedicate Dianei Bădica, în luna noiembrie].

„Diana Bădica este prozatoarea pe care o așteptam de multă vreme: cea mai tragică a generației sale și totodată cea mai comică. Rareori cineva poate surprinde atîta viață într-o singură carte.”, scrie criticul literar Marius Chivu. 

Diana Bădica (n. 1985, Slatina) a absolvit facultățile de Psihologie și Științele Educației și Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București. În 2012 a participat la primul curs de creative writing ținut de Florin Iaru și Marius Chivu. A colaborat la romanul colectiv Moș Crăciun & Co. (Editura ART, 2012) și a debutat cu volumul de poezie Enșpe mii de dimineți (Casa de pariuri literare, 2014). A publicat proză scurtă în revistele Iocan,Familia și Observator cultural, precum și articole în Dilema veche și Decît o Revistă.

„Festival du Premier Roman" este un festival literar dedicat creației tinere, debutanților care promit opere importante. De-a lungul anilor, festivalul a devenit o referință în luma literaturii europene, lansând nume importante nu doar în literatura franceză. Cele trei zile de Festival, derulate anul acesta sub titulatura „Les Extras“, propun, ca în fiecare an, lecturi publice, dezbateri, lansări de carte, ateliere de traduceri, mese rotunde, conferințe.

Povestea participării autorilor români la Festival a început în 2010, când Festivalul, axat până atunci pe creația franceză, germană, italiană, spaniolă, s-a deschis și celei românesti și britanice, acceptând câțiva ani mai târziu și creatia în limba portugheză. Festivalul funcționează datorită activității cluburilor de lectură în cele șapte limbi, foarte active în Franța, care votează pentru promovarea unui prim roman, din lista de debutanți din anul anterior, în țara de origine. Această structură literară de la Chambéry functionează, de asemenea, ca o platformă europeană de promovare a unor autori, încă netraduși în franceză, care au dat un prim roman, de excepție.

Romanul Părinți de Diana Bădica este disponibil în librăria Des Extras à Malraux.