FOUND.LOST.FOUND la Bruxelles

FOUNDLOSTFOUND la Bruxelles

Expoziția de bijuterie contemporană FOUND.LOST.FOUND, premiată la London Fashion Week 2016, va fi prezentată la Bruxelles, Rue Ravenstein 23, 1000, la BOZAR, în perioada 9 – 12 octombrie, în cadrul festivalului de cultură românească EuRoCultura.

Expoziția este organizată de ICR Bruxelles și Assamblage  – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, cu sprijinul Simplu. MakerShop, și în colaborare cu agenția European Artists Management.

Vernisajul va avea loc în 9 octombrie, la 18:00, în prezența designerului Adelina Petcan și a membrilor fondatori ai asociației Assamblage, Ioana Andrei și Valentina Buzamurga.  

Conceptul curatorial îi aparține renumitului autor de bijuterii, David Sandu, și prezintă o instalație interactivă de bijuterii de autor, semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean și Otilia Mihalcea.

FOUND.LOST.FOUND invită la reflexie. La detașare. La re-atașare. Suntem noi, astăzi, urmașii acelor strămoși figurați hilar în manualele de istorie? Vibrăm astăzi, la povestea recuperării artefactelor antice din pricina felului în care am fost învățați să credem? Sau există ceva mult mai misterios care animă această bucurie și rezonanță la întâlnirea cu trecutul comun?, descrie David Sandu conceptul și întrebările abordate în această expoziție, pentru ICR Bruxelles. 

Expoziția este inspirată din tezaurul dacic și tratează temele patrimoniului și ale moștenirilor culturale autentice asemenea un organism viu, actual și prezent în memoria colectivă și culturală a unei națiuni. Într-o metaforă a genezei, David Sandu opune valoarea și prețul, precum ofrandele, apreciate după ritualul ofrandei, și nu în funcție de cantitatea efectivă de aur: valoarea culturală a bijuteriei va depăși mereu evaluarea ei materială.

Festivalul EuRoCultura, aflat la cea de a doua ediție, propune publicului internațional multilingv și multietnic un program variat și reprezentativ pentru cultura românească contemporană, în inima capitalei europene.