Fotografii realizate de artista Mihaela Moțăianu în trei orașe din Portugalia, prezentate virtual de ICR Lisabona

Fotografii realizate de artista Mihaela Motaianu in trei orase din Portugalia, prezentate virtual de ICR Lisabona

Expoziția virtuală „A Palimpsest of the Cityscape”/„Un manuscris al peisajului urban”, realizată de Mihaela Moțăianu, Senior Art Director, doctorand în arte vizuale și asistent universitar al Universității Naționale de Arte din București, va fi prezentată, pe rețelele de socializare ale ICR Lisabona începând de miercuri, 29 iunie 2022. În anul 2019, aflată timp de patru luni în Portugalia, Mihaela Moțăianu a descoperit farmecul orașului portughez prin opera scriitorului Fernando Pessoa, fiind stimulată să fotografieze acele imagini care i-au declanșat o emoție melancolică pe care o asocia conceptului de saudade (dor). Materialul fotografic a fost realizat în trei orașe din Portugalia: Lisabona, Tomar și Mação, fiind corelat cu poeme și citate din opera lui Fernando Pessoa.

Ansamblul de colaje create de Mihaela Moțăianu sunt prezentate într-un spațiu expozițional virtual în care conceptul de palimpsest este înfățișat prin suprapunere de elemente precum: imagini urbane ilustrând detalii arhitecturale sau momente cotidiene, versuri din creația poetică a lui Pessoa și sunete care vin în completarea narațiunilor vizuale. Această suprapunere creează în spațiul virtual o experiență inedită, careplasează experiența urbană a artistei într-o paradigmă a imaginarului. Artista a compus și un titlu pentru fiecare dintre colajele prezente în expoziție, însă o parte dintre acestea păstrează chiar titlul original al poemelor lui Pessoa, alături de interpretarea acestora în limba engleză.

Expoziția virtuală va putea fi vizitată accesând următorul link:  https://hub.link/P2UkBYD.

Pentru acces, participanții pot selecta un avatar, devenind astfel vizitatori ai expoziției. Mediul virtual permite intrarea a 24 de persoane simultan și oferă acestora posibilitatea comunicării cu ceilalți paticipanți aflați în spațiul expozițional prin intermediul unui chat, dar și posibilitatea de a împărtăși reacții selectând diverse emoticoane.Punctul de start în care vizitatorii pot începe vizitarea expoziției a fost prestabilit în vestibulul spațiului expozițional în dreptul panoului ce prezintă titlul expoziției. Din acest punct, participanții pot explora după bunul plac expoziția virtuală.

Platforma Hubs este optimizată pentru browserul Mozilla Firefox însă expoziția poate fi accesată și din Microsoft Edge, Chrome sau Safari ori alte browsere. Platforma Hubs accesată prin browserul Firefox permite navigarea mai rapidă prin expoziția virtuală și redă cu ușurință imaginile dimanice și sunetul ambiental special creat pentru a intra în atmosfera a expoziției completând astfel lucrările artistice expuse.

Mihaela Moțăianu este Senior Art Director cu peste 20 de ani de experiență în industria de publicitate. Din 2018, este doctorand în Arte Vizuale la Universitatea Națională de Arte din București. După ce a absolvit Universitatea Națională de Arte în 1997, cu specializarea Design Grafic, și-a început cariera profesională în Publicitate. A dezvoltat concepte creative și campanii de publicitate pentru mai multe agenții de publicitate internaționale și locale. De-a lungul timpului, a contribuit la diverse campanii de publicitate pentru companii multinaționale și locale. Din 2015 până în prezent, lucrează ca lector la Facultatea de Jurnalism și Studii ale Comunicării, unde predă seminarul de Desktop Publishing. Din 2020, s-a alăturat echipei Departamentului de Design din cadrul Universității Naționale de Arte București în calitate de asistent universitar. Site personal: www.explorarta.com.