Florian Mitrea este pianistul lunii martie la St Martin-in-the-Fields, Londra

Anul acesta, talentul românesc se află, din nou, în lumina reflectoarelor uneia dintre cele mai prestigioase şi active scene muzicale din centru Londrei. Pianistul Florian Mitrea, fost bursier „Enescu” al Royal Academy of Music (2010-2011) va concerta vineri, 22 martie 2013, pe celebra scenă muzicală, în cadrul seriei Pianists of the World, una dintre cele mai iubite dintre seriile organizate de St Martin-in-the-Fields. Florian Mitrea va prezinta un program care include piese de Scarlatti, Beethoven şi Enescu.

„Seria Tinerilor Muzicieni Români” prezentată de ICR la St Martin-in-the-Fields a inclus, începând din 2011, recitaluri susţinute de Matei Bucur Mihăiescu, Andrei Licăreţ, Victor Nicoară, Vlad Maistorovici și Cvartetul Mercury, Sergiu Tuhuţiu sau duetul Horia Văcărescu – Chiho Tsunakawa. Pe data de 10 mai programul va contiuna cu recitalul pianistei Alexandra Silocea, care în luna decembrie a anului trecut şi-a făcut debutul alături de London Philharmonic Orchestra.

Florian Mitrea s-a născut la Bucureşti, în 1989, şi a început studiul pianului cu profesoara Flavia Moldovan, la vârsta de 6 ani. În decembrie 2007 a fost acceptat cu o bursă la Royal Academy of Music din Londra, unde a studiat timp de patru ani clasa Dianei Ketler. În iulie 2012, Florian Mitrea a absolvit Academia Regală de Muzică, iar în cadrul ceremoniei de absolvire i-a fost acordat și premiul Regency Award pentru studenți de excepție și rezultate notabile. Pianistul a lucrat, în cadrul a numeroase cursuri de măiestrie, cu personalităţi ale scenei mondiale actuale, printre care pianiştii Leif Ove Adsnes, Stephen Kovacevich, John Lill, Michael Roll sau Angela Brownridge. Câştigător a numeroase premii internaţionale, Florian Mitrea a concertat în săli prestigioase sprecum Eroica Saal-Vienna, Catedrala St. James’ – Piccadilly, King’s Place, Steinway Hall şi Drapers’ Hall. Este laureat a numeroase competiţii interne din cadrul Academiei londoneze, printre care concursul Jaques Samuel – RAM heat, Lilian Davies – Beethoven, Frederick Delius şi Harold Craxton.

Muzician de cameră activ, Florian Mitrea a fost bursier al Festivalului de Muzică de Cameră Sonoro în 2007 şi 2009, este membru în Mitrea Piano Quartet, alături de care a cântat in festivalurile Schumann şi Brahms ale Academiei Regale, precum şi în alte săli de concert din Marea Britanie. Cu apariţii la BBC Radio 3, Radio România şi TVR, Florian Mitrea a fost bursier al Fundaţiei Raţiu şi este câştigătorul Bursei Societăţii Enescu din cadrul ICR Londra peanul 2010/2011. Este membru in Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate, ajutând la derularea unor proiecte menite să promoveze patrimoniul cultural şi spiritual al României.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk Foto © Hana Zushi