Flautistul Matei Ioachimescu concertează alături de Orchestra de Cameră din Elbląg

Duminică, 4 noiembrie, publicul polonez este invitat la un concert cameral pe care flautistul român Matei Ioachimescu îl va susține alături de Orchestra de Cameră din Elbląg, sub bagheta dirijoarei Marta Gardolińska.
În data de 4 noiembrie, în sala de concerte din Elbląg se va face auzită, printre altele, o compoziție de Bach. Dar nu este vorba despre Johann Sebastian, ci despre fiul său, Carl Philipp Emanuel. Urmașul maestrului german e cunoscut în istoria muzicii în primul rând ca clavecinist și compozitor. Spre deosebire de muzica tatălui său, în creația lui domină lucrările laice, pline de finețe și nobilă eleganță. Orchestra și muzicianul român vor readuce pe scenă Concertul în re minor pentru flaut și orchestră de coarde (plus clavecin) al tânărului Bach. Sonoritățile lui ușoare și vivace se vor întipări în memoria melomanilor, cu atât mai mult, cu cât impun din partea muzicienilor o sensibilitate deosebită în timpul interpretării acestei lucrări rapide și tehnice.
Concertul va curge, de asemenea, sub semnul suitelor, această formă fiind reprezentată de lucrările lui Ottorino Respighi și Gustav Holst. Evenimentul va fi întregit de Simfonia pentru coarde nr. 7 în re minor de Felix Mendelssohn.
Despre Matei Ioachimescu, celebrul compozitor finlandez, Kalevi Aho, spunea: „Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulți spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobișnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautiști pe care i-am ascultat.”
Flautist român de renume, Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă; este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze, precum: Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut, Lumière, înregistrat împreună cu pianista Cătălina Butcaru, este considerat de criticii de specialitate un produs de referință pentru cele două instrumente.
Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, în anul 2013 i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.