Filmul „Sombreˮ, proiectat la Festivalul Internațional de scurtmetraje „Curtas Vila do Condeˮ cu sprijinul ICR Lisabona

Actrița americană de origine română Elina Löwensohn este unul din invitații speciali la ediția din acest an a Festivalul Internațional de scurtmetraje „Curtas Vila do Condeˮ, desfășurat în perioada 12-21 iulie 2024, în diverse spații din oraș. Elina Löwensohn va fi prezentă la proiecțiile a trei dintre cele mai aclamate filme ale sale. Este vorba desprefilme de referință în special pentru generația de cinefili din perioada când a fost fondat festivalul: Nadja (1994) de Michael Almereyda (proiectat în data de 14 iulie), Simple Man (1992) de Hal Hartley (proiectat în data de 15 iulie) și Sombre (1998) de Philippe Grandrieux (proiectat în data de 17 iulie). Proiecțiile vor avea loc la Teatrul Municipal Vila do Conde, unde ICR Lisabona sprijină proiecția filmului Sombre.

De asemenea, la Curtas Vila do Conde va fi prezentată o mare parte din filmele de scurtmetraj ale regizorului francez Bertrand Mandico, alături de o Carte Blanche, care include filme de Federico Fellini, Walerian Borowczyk, Tony Hill și Bogdan Dziworski, regizori care i-au influențat viziunea cinematografică. Festivalul va proiecta cele trei lungmetraje cu Elina Löwensohn, contextualizând colaborarea ei cu Mandico. Mandico și Löwensohn vor fi prezenți la Vila do Conde în iulie, pentru o întâlnire specială, unde regizorul o va intervieva pe actriță. În dialog cu filmele autorului, festivalul va proiecta selecția de trei lungmetraje cu participarea Elinei Löwensohn, contextualând într-un mod cât mai cuprinzător filmografia actriței, care este protagonista majorității filmelor lui Mandico.

Elina Löwensohn (n. 11 iulie 1966, București), născută în România și stabilită în Statele Unite, a colaborat cu mai mulți regizori de avangardă, demonstrându-și talentul și adaptabilitatea la diferite stiluri cinematografice. Atracția Elinei Löwensohn față de artă datează din anii copilăriei. Mama ei era balerină la Opera Națională din București, iar Elina a însoțit-o adesea, alături de fratele și de bunica ei, la spectacolele unde dansa. A văzut de peste 40 ori spectacolul Madama Butterfly și a fost impresionată de activitatea artistică, începând să-și dorească să devină actriță încă de la vârsta de 6 ani, după ce a vizionat filmul Mary Poppins. A luat parte la primul casting la 13 ani, înainte de a pleca din România.A studiat artele dramatice la New York, a jucat în mai multe spectacole teatrale de succes și a debutat ca actriță de film în Theory of Achievement (1991).A fost descoperită de regizorul Hal Hartley, reprezentant al cinematografiei americane independente din anii 1980 și 1990, cu care a lucrat apoi la filme precum Simple Men (1992) și Amateur(1994). Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt rebela epileptică Elina din Simple Men (1992), inginera evreică Diana Reiter din Lista lui Schindler (1993), gimnasta româncă Katya din episodul The Gymnast(1994) al serialului Seinfeld, vampira Nadja din filmul Nadja (1994), dealerul de artă Annina Nosei din Basquiat (1996), Iris din Six Ways to Sunday (1997) și Anne Levels din The Wisdom of Crocodiles (1998). În anul 1998, după ce a trăit aproape 18 ani în America, Elina Löwensohn s-a stabilit în Franța, unde și-a continuat cariera de actriță.

Curtas Vila do Conde este cel mai important festival de scurtmetraje din Portugalia şi unul dintrecele mai prestigioase din Europa. Iniţiat în 1993, Curtas Vila do Conde prezintă filme reprezentative pentru diverse genuri cinematografice cum ar fi: animaţie, ficţiune, documentare, cinema experimental şi video muzical. Festivalul are o ofertă culturală vastă, fiind un loc privilegiat pentru profesioniştii industriei cinematografice. Programul competiţional al festivalului cuprinde secţiuni precum Competiţia internaţională, Competiţia naţională, Take One! – secţiune ce promovează filmele realizate de şcolile de cinema şi audiovizual din Portugalia sau Curtinhas – scurt metraje pentru publicul foarte tânăr.