Filmul românesc cucerește publicul madrilen

Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen Filmul romanesc cucereste publicul madrilen

În perioada 10-17 decembrie s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a festivalului de film românesc „Muestra de cine rumano", organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Filmoteca Española.

Ca și la edițiile precedente, a fost proiectată o selecție dintre cele mai apreciate și premiate producții ale cinematografiei românești din ultimul an. Accentul a căzut pe filmele de lungmetraj de ficțiune ale regizorilor consacrați și debutanți care au fost recompensate cu premii ori nominalizate la festivalurile de categoria A (Berlin, Cannes, Karolvy Vary etc.) și au fost remarcate de critica internațională. De asemenea, au fost prezentate filme independente precum Autoportretul unei fete cuminți ori documentare care abordează chestiuni istorice intens dezbătute în societatea contemporană precum relația majorității românești cu populația evreiască - Aliyah Dada - ori contrabanda cu casete video în ultimii ani ai dictaturii ceaușiste - Chuck Norris vs. Communism.

Festivalul a debutat la Cine Doré cu proiecția filmului Aferim! (Radu Jude, 2015), recompensat cu Premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, Premiul Orașului Lisabona și Premiul Distribuitorilor de Film, la Festivalul de Film Indielisboa din Lisabona. Filmul, selectat pentru a reprezenta România în cursa pentru cel mai bun film în limbă străină alta decât engleză la Premiile Oscar 2016, a fost prezentat de Roberto Cueto, critic, selecționer al Festivalului de la San Sebastián și programator al Cinetecii madrilene.

O noutate a acestei ediții a fost aceea că peliculele au fost prezentate în trei săli de proiecție inconturnabile pentru cinematografia de autor din Madrid: Cine Doré, Academia de las Artes y de las Ciencias Cinematográficas și Cineteca de Madrid - Centrul Cultural Matadero.

Patru din cele opt filme prezentate în festival s-au bucurat de o proiecție specială, în prezența unui critic, a protagonistului sau a regizorului. Astfel, Lumea e a mea, lungumetrajul de debut a lui Nicolae Constantin Tănase, a fost prezentat de criticul Carlos Reviriego, jurnalist la El Cultural și Caimán Cuadernos de Cine, iar proiecția documentarul Chuck Norris vs Communism a fost urmată de un dialog al protagonistei Irina Margareta Nistor cu spectatorii. Regizorul Tudor Giurgiu și criticul Javier Tolentino au animat un dialog foarte dens cu publicul după proiecția filmului De ce eu? în jurul cazului procurorului Cristian Panait. Regizoarea Oana Giurgiu a răspuns, alături de criticul Antonio Weinrichter, la întrebările publicului legate de dinamica istorică dintre evreii din România și populația majoritară după proiecția filmului Aliyah Dada.

Regizorii Tudor și Oana Giurgiu și criticul de film Irina Margareta Nistor au participat marți, 16 decembrie, la înregistrarea unei ediții a celei mai ascultate emisiuni radiofonice dedicate filmului - "El séptimo vicio", în realizarea lui Javier Tolentino. Înregistrarea acesti emisiuni poate fi ascultată aici :

http://mvod.lvlt.rtve.es/resources/TE_SELSEP/mp3/7/5/1450297364557.mp3

Trei dintre cele opt lungmetraje prezentate vor fi reluate în luna ianuarie după următorul program:

Aferim!- 2 ianuarie, ora 22.00, în sala 1 a Cine Doré

Autoportretul unei fete cuminți- 3 ianuarie, ora 19.30, în sala 1 a Cine Doré

Un etaj mai jos- 7 ianuarie, ora 22.00, în sala 1 a Cine Doré