Filmul românesc „6,9 pe scara Richter” la Festivalul Filmului European în Liban

La 24 ianuarie 2019, filmul românesc „6,9 pe scara Richter” al regizorului Nae Caranfil a deschis cea de a 25-a ediție a Festivalul Filmului European în Liban (FFE) – ediție aniversară. România a deschis FFE, având în vedere calitatea de stat deținător al Președinției Consiliului UE. Filmul a rulat simultan în cele două săli ale cinematografului Metropolis din Beirut, pentru a putea cuprinde toată lumea invitată. Ambele săli au fost pline. Au participat ministrul de stat libanez pentru situația femeii, Jean Oghassapian, alte oficialități libaneze, membri ai corpul diplomatic, reprezentanți ai mediului cultural, educațional, ai mass-media și ai societății civile.

În deschiderea festivalului au luat cuvântul șefa Delegației UE în Liban, Christina Lassen, ministrul de stat libanez pentru situația femeii și ambasadorul României în Liban. Înainte de a prezenta filmul, ambasadorul a explicat semnificația datei de 24 ianuarie pentru poporul român. De asemenea, s-a referit la atenția pe care România intenționează să o acorde, pe durata Președinției Consiliului UE, promovării filmului european, în special coproducțiilor. Proiecția filmului a fost urmată de o recepție oferită de Delegația UE în Liban.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, Ambasada României în Beirut, membră a grupului EUNIC-Liban, participă la cea de a 25-a ediție a Festivalului Filmului European (FFE) în Liban, care se desfășoară în perioada 24 ianuarie – 4 februarie 2019, cu două proiecții ale filmului „6,9 pe scara Richter”. A doua proiecție a filmului românesc va avea loc pe 30 ianuarie și va fi deschisă publicului larg.

FFE este organizat de Delegația UE în Liban, în colaborare cu EUNIC-Liban și statele membre ale UE, și se desfășoară sub patronajul ministrului libanez al culturii.

Programul Festivalului cuprinde 34 de filme de lung metraj propuse de statele membre UE, un cine-concert cu muzică live, un film de cinematecă ca tribut adus lui Bernardo Bertolucci, și un film propus de Elveția, care participă ca țară invitată. Vor fi, de asemenea, prezentate 12 filme de scurt metraj realizate de studenți ai școlilor libaneze de arte audio-vizuale, în cadrul unei sesiuni care se va încheia cu premierea a trei dintre ele. Delegația UE va organiza și o expoziție de afișe de cinema create de opt artiști libanezi, inspirate de filme europene.

Filmele din cadrul FFE vor fi proiectate la Beirut la cinematograful Metropolis și, ulterior, în alte orașe libaneze (Saida, Nabatieh, Jounieh, Tir, Deir El-Qamar, Baalbeck, Zahle, Zgharta și Tripoli – în colaborare cu Institutul Francez din Liban.