Filmul „Nuntă în Basarabia”, la Festivalul Cinematografic Europa che ride

Filmul Nunta in Basarabia, la Festivalul Cinematografic Europa che ride

În cadrul Festivalului Cinematografic Europa che ride, Accademia di Romania participă cu filmul Nunta in Basarabia (2012), regia Nap Toader, care va fi difuzat vineri, 24 ianuarie, orele 20.00, şi duminica, 26 ianuarie, orele 16.00, la Casa del Cinema (Largo Marcello Mastroianni,1- Villa Borghese).
Nuntă în Basarabia este o comedie romantică, în regia lui Nap Toader. Filmul prezintă conflictele reieşite în urma interacţiunii între nuntaşii din România şi cei din Republica Moldova la o nuntă ce are loc în Chişinău. Filmul a primit premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival şi a fost primit cu aplauze la premierele din capitalele celor două ţări.
Europa che ride este un festival de film organizat de clusterul EUNIC (Institutul Naţional de Cultură al Uniunii Europene), la Roma, în colaborare cu Casa del Cinema în cadrul proiectului Il ratto d'Europa al Teatrului din Roma.

În fiecare vineri şi duminică, la Casa del Cinema, Europa che ride se află în faţa stereotipurilor, prejudecăţilor, iluziilor absurde şi naive de zi cu zi. O mare comedie a vieţii cotidiene care uneşte italieni, maghiari, germani, spanioli, polonezi, finlandesi, români, slovaci, austrieci.

Prezenţa românească, alături de alte producţii ale participanţilor EUNIC: Accademia di Ungheria, Goethe Institut, Instituto Polacco di Roma, Cervantes, Ambasciata di Finlandia, Istituto Slovacco, Forum Austriaco.

Participarea la acest festival de film este una din seria de participări anuale prin care demersurile Academiei Române din Roma, duc la promovarea cinematografiei româneşti contemporane.