Filmul documentar „Aliyah DAdA”, în premieră, la Bruxelles

Filmul documentar Aliyah DAdA, in premiera, la Bruxelles

La 100 de ani de la naşterea mişcării dadaiste, Institutul Cultural Român Bruxelles prezintă documentarul „Aliyah DAdA” la Cinéma Aventure, în 24 octombrie, ora 20:30, în prezența regizoarei Oana Giurgiu. Evenimentul marchează o premieră cinematografică în Belgia și este realizat în parteneriat cu Institutul memoriei audiovizuale evreiești (IMAJ) și Muzeul evreiesc din Belgia (MJB).

După proiecția filmului va urma o dezbatere cu publicul, cu participarea regizoarei și a reprezentanților instituțiilor partenere.

Aliyah DAdA, primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, este o incursiune în istoria evreilor din România, un tablou suprarealist construit vizual printr-o serie de colaje, care îmbină contextul istoric, interviurile, amintirile și istoriile individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România. Aliyah DAdA a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul internaţional de film documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică şi de public. Puțini știu că primii evrei emigraţi în Palestina au pornit din Moineşti, judeţul Bacău, locul unde s-a născut Tristan Tzara, părintele Dadaismului.

 „Într-o Europă care se zbate între frică, îndoială și "politically correctness", vă propun cu acest film un exercițiu de memorie, înapoi în timp, când o populație hăitută a decis să părăsească Europa, pentru Orientul Mijlociu, un loc unde era la fel de nedorită. Filmul urmărește emigrația evreilor din Romania, țara unde supraviețuise cea mai numeroasă populație evreiască, în Israel; în încercarea de a înțelege ce a determinat exodul a mai bine de 400 000 de oameni și ce a însemnat acest lucru pentru România, și pentru Israel", declară Oana Giurgiu pentru ICR Bruxelles.

 Filmul se înscrie în strategia Institutului cultural român Bruxelles  promovare a cinematografiei „noului val" și marchează președinția românească a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), martie 2016 – martie 2017.

Data: 24 octombrie 2016, ora 20:30   

Loc: Cinéma Aventure, Rue des Fripiers 15 Kleerkopersstraat, Galerie du Centre 57 Bloc II - Centrumgalerij Blok II

Bilete: 9,50 EUR (tarif normal), achiziție on-line Cinéma Aventure și la casieria cinematografului.