Filmele „Osânda“ şi „Ultima noapte de dragoste”, proiectate în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române

„Cineliteratura”, desfășurat, timp de de zece săptămâni, în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București, continuă cu proiecția filmelor„Osânda“, adaptare de Anuşavan Salamanian şi Sergiu Nicolaescu a romanului „Velerim şi Veler Doamne“ de Victor Ion Popa, în regia lui Sergiu Nicolaescu, şi a filmului „Ultima noapte de dragoste”, în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Timp de zece săptămâni, în Grădina MNLR, din Strada Nicolae Creţulescu 8, au loc proiecţii de filme care vor readuce în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanţi critici de specialitate. Filmele selecţionate sunt ecranizări remarcabile ale unor opere de referinţă.

Marţi, 29 septembrie 2020, de la ora 19.00, criticul de film Marian Ţuţui prezintă filmul „Osânda“, adaptare de Anuşavan Salamanian şi Sergiu Nicolaescu a romanului „Velerim şi Veler Doamne“ de Victor Ion Popa, în regia lui Sergiu Nicolaescu. „Osânda“ este povestea lui Manlache Preda, fost răsculat la 1907, care revine acasă după zece ani de ocnă şi doi de război. Învinuit pe nedrept de asasinarea boierului Leon Pârâianu, el fuge în munţi, alături de Ruxandra, dragostea vieţii sale. „«Osânda» păstrează acea caracteristică a filmelor lui Sergiu Nicolaescu: nervozitate, dinamism, înlănţuirea naraţiunii pe pivoţi solizi, cu nişte salturi dezinvolte între aceştia”, scria Mircea Alexandrescu în 1976. În distribuţie: Amza Pellea, Ioana Pavelescu, Gheorghe Dinică, Emmerich Schäffer, Aimée Iacobescu, Alexandru Dobrescu, Sergiu Nicolaescu, Ernest Maftei, Mihai Mereuţă, Corneliu Gîrbea, Vasile Niţulescu şi Constantin Rauţchi.

Miercuri, 30 septembrie 2020, de la ora 19.00, criticul Bujor Rîpeanu prezintă filmul „Ultima noapte de dragoste”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, realizat în 1980 în două părţi – prima intitulată „Ultima noapte de dragoste” şi a doua intitulată „Întâia noapte de război”. Nefiind o ecranizare fidelă a romanului, publicat în 1930 de Camil Petrescu, ci doar inspirat de opera literară de la care a împrumutat dialoguri şi scene, filmul s-a concentrat pe analiza sentimentelor în contextul conflictului armat, respectiv Primul Război Mondial. Filmul a fost distins de ACIN cu Premiul pentru costume. „Ultima noapte de dragoste” a fost realizat în coproducţie de Casa de Filme 3 şi Cine TV Berlin în studiourile Centrului de Producţie Cinematografică Bucureşti. Filmările s-au desfăşurat la Bucureşti, Bran, Făgăraş, Câmpulung Muscel, Constanţa şi Buftea. În distribuţie: Vladimir Găitan, Joanna Pacula, Sergiu Nicolaescu, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, Ernest Maftei, George Mihăiţă, Corneliu Gîrbea, Enikõ Szilágyi.

Proiecţiile se desfăşoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii şi contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la programe@mnlr.ro.