Filme și cineaști români la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje „Żubroffka” de la Białystok

În perioada 5-9 decembrie 2018 are loc, la Białystok, cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka”, unde participă şi trei filme din România. În competiţia internațională pentru cea mai bună producţie de scurtmetraj, Secţiunea „Okno na Wschód” (Fereastră către Răsărit/Eastward Window), au fost selectate două filme româneşti: Cadoul de Crăciun, regia Bogdan Mureșanu, și Morski Briz, regia Cecilia Ștefănescu. În acest an, o secțiune aparte a Festivalului va fi dedicată țărilor care își sărbătoresc Centenarul, printre care şi România.Programul special va reuni filme care gravitează în jurul noțiunilor de patriotism, independență, libertate. Filmul românesc inclus în program este Stremț 89, realizat de Anda Pușcaș și Dragoș Dulea. Cei doi regizori vor participa la două sesiuni de proiecție cu public, în datele de 6 și 7 decembrie, la Białystok și Łomża, urmate de dezbateri pe tema secțiunii, intitulate „Chipurile patriotismului”.

Cadoul de Crăciun, câștigătorul Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj la TIFF 2018, îi are în rolurile principale pe Ioana Flora și Adrian Văncică.
Scrisoarea unui băiat pentru Moș Crăciun îi transformă tatălui o seară într-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, câteva zile după represiunea sângeroasă de la Timișoara, tatăl află, spre oroarea lui, că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moș Crăciun în care îi spunea ce-și dorește. Băiatul înțelesese că tatăl își dorește moartea lui Ceaușescu. Filmul lui Bogdan Mureșanu a câștigat recent o mențiune specială la categoria Marele premiu pentru scurtmetraje, la Festival du Cinéma Méditerranéen de Montpellier.

Morski Briz, al doilea scurtmetraj scris şi regizat de Cecilia Ştefănescu, prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției de scurtmetraj a Sarajevo Film Festival 2018,spune o poveste de dragoste improbabilă (fiindcă sfidează convenţiile), dintre o sexagenară aflată în vacanţă pe litoralul bulgăresc şi un tânăr bărbat cunoscut întâmplător.

Filmul Stremț 89 spune povestea Revoluţiei române într-un mic sat de munte din Jud. Alba. În 1989, în România, pe străzile marilor oraşe se desfăşura revoluţia anticomunistă, în timp ce oamenii din toată ţara aşteptau cu o exaltare reţinută să se schimbe ceva. În micul sat de vânători Stremt, ştirile ajungeau greu. Atât de greu, încât abia după ce au văzut la televizor fuga lui Ceauşescu, oamenii au decis să înceapă propria revoluţie. 22 de ani mai târziu, documentarul urmăreşte povestea acestor oameni: ce au făcut, ce cred că ar fi trebuit să facă şi cum le-ar fi fost mai bine dacă ar fi făcut lucrurile diferit.

Anul acesta, criticul român de film Andrei Tănăsescu este invitat în juriul concursului internațional de film experimental „Na Skraju/On The Edge – experiment and video-art”. Andrei Tănăsescu este critic de film şi coordonator asociat de program în cadrul Festivalului Internaţional de Film din Toronto, responsabil pentru selectarea filmelor din spaţiul Europei Centrale şi de Est. De asemenea, este colaborator al Berlinale Forum şi al Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF).

Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka” de la Białystok este un eveniment deschis către lume şi oameni, punând accent pe diversitatea atât de caracteristică regiunii Podlasie, a cărei capitală este Białystok. De-a lungul anilor, Festivalul s-a transformat dintr-un eveniment cameral într-unul de rang internaţional, cel mai mare proiect cinematografic din estul Poloniei.

Institutul Cultural Român de la Varșovia este un partener tradițional al Festivalului, promovând noua cinematografie românească la mai multe ediții. În 2016, filmul Roxanei Stroe, O noapte în Tokoriki, a câștigat la Białystok Premiul pentru Cel mai bun film de ficțiune, iar anul trecut filmul Scris/Nescris, în regia lui Adrian Silișteanu, a primit mențiunea concursului internațional.