Filme românești la SEMINCI – Festivalul Internațional de Film de la Valladolid

Filme romanesti la SEMINCI - Festivalul International de Film de la Valladolid Filme romanesti la SEMINCI - Festivalul International de Film de la Valladolid Filme romanesti la SEMINCI - Festivalul International de Film de la Valladolid Filme romanesti la SEMINCI - Festivalul International de Film de la Valladolid

ICR Madrid colaborează cu SEMINCI – Festivalul Internațional de Film de la Valladolid, ediția 60, ce se desfășoară în perioada 24-31 octombrie, pentru difuzarea filmului Occident, realizat de Cristian Mungiu, în cadrul secțiunii „Inéditos. Talentos del siglo XXIˮ.
În această secțiune a fost selectat un număr de zece pelicule de debut, care nu au fost distribuite comercial în Spania, ale celor mai apreciați regizori la nivel internațional, mai tineri de 50 de ani. De origini și cu stiluri foarte diferite, acești realizatori au avut, prin creațiile lor ulterioare, un impact deosebit la nivel internațional, convertindu-se în nume de referință ale cinematografiei actuale. Pe lângă Cristian Mungiu, vor mai fi prezentate creații ale altor nouă regizori, printre care îi amintim pe Paolo Sorrentino (Italia), Thomas Vinterberg (Danemarca) sau Asghar Farhadi (Iran).

La ediția din acest an mai sunt prezente în competiție două filme românești. Astfel, în selecția oficială filmul De ce eu? (2015), realizat de Tudor Giurgiu, concurează pentru Premiul Spicul de Aur. Regizorul a mai obținut, în anul 2012, Premiul pentru cel mai bun lungmetraj în secțiunea „Punto de Encuentroˮ pentru pelicula Despre oameni și melci. În secțiunea Tiempo de Historia, regizorul Claudiu Mitcu concurează cu mediumetrajul documentar Rețeaua (2015).

Festivalul Internațional de Film de la Valladolid include, pe lângă competiția oficială la care sunt selectate lungmetraje de ficțiune, alte 10 secțiuni și cicluri paralele dedicate operelor de debut, documentarelor internaționale și spaniole, lung- și scurtmetrajelor realizate de regizori originari din Castilla y Léon, dar și secțiuni competitive cu producții adresate exclusiv copiilor sau adolescenților. La fiecare ediție, se organizează un ciclu dedicat unei țări, anul acesta fiind invitată Finlanda.

Mai multe informații cu privire la programarea filmelor atât pe pagina de internet a Festivalului Internațional de Film de la Valladolid, cât și pe paginile de Facebook CineRumano și Instituto Cultural Rumano.