Filme româneşti la Festivalul „Motive Evreieşti” de la Varşovia

În perioada 23-27 mai 2018, în capitala poloneză va avea loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internaţional de Film „Motive Evreieşti”. Institutul Cultural Român de la Varşovia este partener al Festivalului și susţine prezenţa cineaștilor și producţiilor româneşti la manifestare.

La ediția din acest an, două filme românești vor concura pentru trofeul Phoenixul de Aur: Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, și Nussbaum 95736, în regia lui László Csibi, care va fi și prezent la proiecţiile din festival.

Filmul Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, este, în cuvintele regizorului, „o adaptare prin interpretare personală a textelor lui Blecher”. Acțiunea filmului are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Personajul principal este inspirat în mare parte chiar din biografia marelui scriitor, Max Blecher.

Documentarul Nussbaum 95736 al regizorului clujean László Csibi este povestea unuia dintre ultimii martori clujeni ai Holocaustului, László Nussbaum. După Dictatul de la Viena, tânărul se mută cu familia de la Turda la Cluj, iar experienţele prezentate în film recreează atmosfera de atunci. Familia a petrecut câteva săptămâni în ghetou, apoi a fost trimisă la Auschwitz-Birkenau. Acolo, László Nussbaum era un număr: 95736.

Festivalul Internaţional de Film „Motive Evreieşti” de la Varşovia este unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa, concentrat pe tematica evreiască în cinematografia contemporană. Scopul festivalului este prezentarea celor mai interesante aspecte din cultura, istoria și tradițiile evreiești, totodată promovarea ideilor de toleranță și multiculturalitate.

Înființat în 2004 de Asociația „Motive Evreiești”, Festivalul a devenit deja o tradiție a lunii mai la Varșovia. Prin zecile de filme de ficțiune și documentare, de lung și scurt metraj, prin întâlnirile cu creatorii lor, prin ateliere și evenimente conexe, Festivalul dorește să apropie spectatorii de fascinanta cultură contemporană evreiască, să păstreze și protejeze, totodată, memoria trecutului comun al polonezilor și evreilor, prin intermediul limbajului artei cinematografice.


Proiecţii:

Nussbaum 95736 - Kino Muranow, duminică, 27.05, ora 14:00

Inimi cicatrizate - Kino Muranow, sâmbătă, 26.05, ora 17:45