Filme românești la Festivalul Internațional de Film de la Istanbul, ediția 2013

Filme romanesti la Festivalul International de Film de la Istanbul, editia 2013

Cea de-a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Istanbul a debutat vineri, 29 martie 2013, în cadrul unei ceremonii la Lütfi Kırdar Convention and Exhibition Center. Festivalul este cel mai prestigios eveniment din Turcia dedicat filmului și oferă timp de două săptămâni cinefililor din Istanbul posibilitatea întâlnirii cu filme din toată lumea organizate în 22 de sectiuni, alături de cursuri de cinema si dezbateri. Cinematografia românească este reprezentată în acest an de filmele Despre oameni și melci, regia Tudor Giurgiu, și Poziția copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, ambele filme având premiera în Turcia în cadrul festivalului.
Poziția copilului va fi difuzat în secțiunea From The World Of Festivals, secțiune dedicată filmelor ce au câștigat premii importante la pricipalele festivaluri de film ale lumii și reflectă ultimele tendințe ale lumii cinematografice. Filmul va rula în cinematografele festivalului în zilele de 7, 9 și 10 aprilie, la premiera în Turcia fiind prezent si regizorul Călin Peter Netzer. Despre oameni și melci va fi difuzat în secțiunea „Antidepressant”, secțiune ce cuprinde filme cu teme ce variază de la satiră politică la comedie de situație, comedie neagră sau comedie romantică. Filmul va rula în zilele de 5, 7 și 14 aprilie.

De asemenea, în cadrul festivalului, regizorul român Anca Damian va prezida anul acesta juriul secțiunii Human Rights in Cinema, secțiune în cadrul căreia se decernează premiul FACE (Film Award of the Council of Europe). Human Rights in Cinema este menită să ridice probleme legate de drepturile omului și o mai bună înțelegere a importanței acestora. Regizorul Anca Damian a câștigat anul trecut Premiului Special al juriului cu filmul Crulic – drumul spre dincolo. La competiția Human Rights de anul acesta vor lua parte 10 filme ale unor regizori din Bosnia, Australia, Afganistan, Coreea de Sud, Statele Unite, Liban, Serbia, Canada și Turcia. Din juriu vor mai face parte Philippe Boillat, din partea Consiliului Europei, Roberto Olla, director executiv al Eurimages și regizorul Dan Setton. Participarea regizorului român la festival este sprijinită de Institutul Cultural Român Istanbul.

Prima editie a Festivalul Internațional de Film Istanbul a avut loc in anul 1982. Festivalul include atât proiectii de filme noi cât și retrospective, proiecții de filme mute acompaniate de muzică live, concursuri de benzi desenate, expoziții și workshopuri de specialitate. Secțiunile festivalului cuprind competiții naționale și internaționale, în trecut cinematografia românească fiind premiată în repetate rânduri. La Istanbul vor fi prezenți regizori de film, actori și producători din întreaga lume, având o excelenta publicitate în media audiovizual.
În cadrul strategiei de promovare în Turcia a noii cinematografii românești, Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir Istanbul sprijină și prezența celor doi regizori la festival. De șase ani, ICR Istanbul se implică în participarea filmelor românești la diverse festivaluri din Turcia, participare încununată și cu premii, răspunzând interesului constant față de cinematografia românească, informează ICR Dimitrie Cantemir Istanbul.